A fizikai munkát végzőknek is ismerniük kell a számítógépet

A fizikai munkát végzőknek is ismerniük kell a számítógépet

Az elmúl tíz évben a számítógépes ismeretek a fizikai munkát végzők esetében is egyre inkább elvárássá váltak.

 

Ez derül ki az IVO intézet felméréséből, melyet a Profesia.sk álláskereső portál és az Accenture vállalat közreműködésével végeztek.

 

Az IVO reprezentatív felmérésében a kvalifikált kétkezi munkások 19 százaléka úgy nyilatkozott, hogy munkájuk során elengedhetetlen a számítógép és az irodai programok ismerete. Ez az arány még magasabb az üzemeltetési és kiszolgáló munkakörben dolgozók esetében.

 

Legalább az alapok

 

Esetükben 40 százalék azt állítja, hogy munkájuk megköveteli az általános irodai informatikai tudást, további 9 százalék pedig ennél magasabb tudásszinttel boldogul csak munkája során. A magasabb tudásszint ebben az esetben számítógép, notebook, és egyéb eszközök illetve applikációk kezelését jelenti.

 

A Profesia.sk portál adatai alapján a fent említett munkakörben elhelyezkedni kívánók 77 százaléka a felhasználói szintet jelöli meg az önéletrajzában. További 8 százalék programozói képességekről vall ugyanitt.

 

A másik oldalon, a munkáltatók elvárásai az elmúlt években csökkenő tendenciát mutatnak. Míg 2011-ben a felhasználói szintű számítógépes ismereteket a munkáltatók 18 százaléka követelte meg, addig ez az arány 2015-re 12 százalékra csökkent. Ezek a számok a kétkezi munkát igénylő állásokra vonatkoznak.

 

A legnagyobb változás éppen a kétkezi munkát végzők esetében tapasztalható. 2005-ben ezen emberek túlnyomó többsége nem értett az információs-kommunikációs techonológiák (IKT) kezeléséhez. Tíz év alatt ez megváltozott.

 

Adaptációs probémák?

 

Azok száma nőtt szembetűnően, akik az IKT-t könnyen, vagy inkább könnyel sajátítják el. Az Ő arányuk 29 százalékról 69-re nőtt.

 

Az adaptáció nehezebben megy az alacsonyabban kvalifikált munkásoknak, mint azoknak akik magasabb végzettséggel rendelkeznek.

 

A legnagyobb adaptációs problémák az állástalanok közt jelentkeznek. Ezen csoport többségének jelentős adaptációs nehézségei vannak.

 

Az E-Skills és a munkerőpiac Szlovákiában nevű kutatás eredményei az IVO intézet 2005 és 2015 közt végzett reprezentatív kutatásából származnak.

 

forrás: sme.sk

nyitókép: SITA (illusztrációs felvétel)


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »