A finnek megszereznék olimpiai sikerreceptünket

A finnek megszereznék olimpiai sikerreceptünket

Finnországban remek esélyek várják a magyar befektetőket – állította tegnap a Magyar Hírlap a címlapján egy olyan interjú alapján, amelyet Petri Tuomi-Nikula, Finnország budapesti nagykövete adott a lapnak.

Mivel azonban az egész oldalas interjúban minderről csupán annyit mondott, hogy „lenne igény magyar befektetésekre is Finnországban”, a nagykövetséghez intézett levélben próbáltunk meg utánajárni annak, mégis milyen termékekkel, szolgáltatásokkal lenne érdemes kopogtatni Helsinkiben a magyar vállalkozóknak. A diplomatikus válaszból a következő derült ki: „Finnország gazdaságának általános értelemben szüksége van a külföldi befektetésekre. Az interjúban ezt tájékoztató jelleggel a potenciális magyar befektetők tudomására akartam hozni. Az érdeklődők a konkrét lehetőségekről az Investinfinland.fi honlapon tudnak tájékozódni. Egy konkrét területet azonban kapásból tudok említeni: szeretnénk valahogy megszerezni Magyarország olimpiai sikerreceptjét…”

A fenti honlapot felkeresve egy profi, angol nyelvű portálon találhatjuk magunkat, amely többek között például a szerverparkok építését, az újrahasznosítást vagy éppen a turizmust ajánlja az érdeklődök figyelmébe. A tájékoztató egy befektetőbarát, magasan képzett munkaerővel, fejlett infrastruktúrával és versenyképes működési árakkal rendelkező ország képével próbálja vonzóbbá tenni a zord északi időjárást. Más befektetési portálok is egyetértenek abban, hogy a gazdasági válság után talpra álló Finnországban van keresnivalója külföldi vállalkozóknak is, bár gyenge pontként éppen a mezőgazdaságra mutatnak rá, amiben Magyarország viszont általában erős.

Ahogyan az interjúban Petri Tuomi-Nikula a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokról szólva rámutatott, Magyarország körülbelül 300 millió euró értékben exportált Finnországba, az pedig 220 millió értékben ide. Egyébként már tavaly a finn külügyminisztérium helyettes államtitkára, a Budapestre látogató Matti Anttonen is arról beszélt, szívesen látnának kis- és középvállalkozásokat a finn piacon, de ő is csak az atomenergiát és a megújuló energiaforrásokat említette mint „hasznos területeket a tapasztalatcserére”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 19.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »