A FIFA elismerte a vb-s csúszópénzeket

A FIFA elismerte a vb-s csúszópénzeket

Gianni Infantino alig pár hete elnök, máris keményen odacsapott a korábbi korrupt futballvezetésnek. Dollártízmilliókat követel a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) az Egyesült Államoktól.

Először ismerte el a FIFA, hogy a világbajnokság helyszíneiről szóló döntések esetében szavazatvásárlások történtek – írja az Associated Press hírügynökség a labdarúgás csúcsszervezetének 22 oldalas kérvényére hivatkozva. A dokumentumot New Yorkban nyújtották be, és ebben dollártízmilliókat követel vissza a FIFA az USA-tól, amely több mint 190 millió dollárt foglalt le a korrupciós botrányokkal kapcsolatos vizsgálatok során.

Áldozati szerep és jó hírnév megsértése

A FIFA állítása szerint korrupt személyek ügyködésének áldozata – annak ellenére állítja, hogy sokak szerint Joao Havelange és Joseph „Sepp” Blatter elnöksége alatt mélyen beágyazódott a csúszópénzek rendszere – maga Blatter pont ebbe bukott bele tizenhét évnyi elnökösködés után.

„A vádlottak visszaéltek a FIFA-nál és más nemzetközi sportszervezeteknél viselt bizalmi pozíciójukkal súlyos és tartós kárt okozva a FIFA-nak. Az általuk zsebre tett pénzeket a globális futball fejlesztésére és támogatására kellett volna költeni. A FIFA mint a futballvilág vezető testülete, vissza akarja kapni a pénzét, elhatározásunk szerint addig küzdünk érte, amíg vissza nem szerezzük” – jelentette ki a labdarúgó-szövetség közleményében Gianni Infantino, a szervezet február végén megválasztott új elnöke (miniportrénk róla itt).

Mit is akar pontosan a FIFA?

28,2 millió dollárt – ez azoknak a fizetése, akikről kiderült, hogy korruptak; 10 millió dollárt – a FIFA szerint ez az a pénz, amelyet a 2010-es vb helyszínének kiválasztásakor csúszópénzként „elloptak” a szervezettől; a Svájcban és az Egyesült Államokban folyó jogi eljárások költségeit; kártérítést a FIFA jó hírnevének megsértése miatt.

A pénzt az érintett vádlottaktól szedheti majd össze az USA, már ha a FIFA kártérítési igényeit elfogadják.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »