A fideszes vezetés segítette új tervében Wáberert

A fideszes vezetés segítette új tervében Wáberert

A nemzetközi szállítást ingatlanbizniszre cseréli Wáberer György vállalkozó, miniszterelnöki megbízott, aki Garancsi István kormányközeli üzletemberrel közösen építhet meg a XII. kerületben egy közel 20 ezer négyzetméteres irodaházat. A sokmilliárdos beruházást a városrész fideszes vezetése tette lehetővé, amikor a Wáberer érdekeltségébe tartozó cégnek eladta az értékes önkormányzati ingatlanokat.

Wáberer György többségi üzletrészével megvalósulhat a XII. kerület egyik legértékesebb belső területén, az Alkotás utca és a Csörsz utca kereszteződésében tavaly óta hirdetett hatalmas irodaház-együttes, alatta a tervezett több mint 300 férőhelyes mélygarázzsal – derült ki Pokorni Zoltán (Fidesz–KDNP) polgármester interpellációra adott válaszából. Tüttő Kata MSZP-s helyi önkormányzati képviselő kért tájékoztatást a vitatott ügyben, amelyről lapunk még az év elején beszámolt.

Az önkormányzat 374 millió forint plusz áfa értékben, kikiáltási áron kötött szerződést a négy helyrajzi számon szereplő, együttesen 3800 négyzetméteres Alkotás utcai telekre, amelyek közül kettőt a hegyvidéki önkormányzat korábban vásárolt meg 160 millió forintért a fővárostól. Pokorni Zoltán levele szerint egy licittárgyalás után a Wáberer György és családtagjai vezette cégek tulajdonában álló Green Urban Elegant Kft. nyert. A Garancsi István nagyvállalkozó érdekkörébe tartozó Market-csoport egyik cége a szomszédos telkeket már évekkel ezelőtt felvásárolta, az egybenyitandó területre pedig többhektáros irodaházat terveztetett.

Mint lapunk megírta, az év elején egy képviselő-testületi ülésen a fideszes polgármester ismerte el, hogy senki másnak nem érné meg a vásárlás, csak Garancsiéknak. A kiírt pályázaton végül el sem indult a Markethez tartozó cég, azonban a 22 ezer négyzetméternyi összterületű, több mint 30 méter és 7 emelet magas irodaházat csak az egyesített ingatlanokon lehet és érdemes megépíteni. Erre utalt Pokorni Zoltán válaszában, hogy a kerületi szabályozási terv is ezt javasolja.

A várhatóan sokmilliárdos beruházáshoz a Pest Megyei Kormányhivatal – még az ügylet előtt – kiadott egy határozatot, amely szerint a hatalmas építkezésnek „jelentős környezeti hatása nincs”, ezért hatásvizsgálati eljárásra sincs szükség.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 24.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »