A Fidesz zöld utat adott a szabadkereskedelmi egyezménynek

Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy az Orbán-kormány végül mégis vállalja a kockázatot, és kitart az EU-Kanada közti, lezárt szövegű szabadkereskedelmi egyezmény (CETA) mellett.

Kósa Lajos, a kormánypárt frakcióvezetője kedden bejelentette, a Fidesz arra hatalmazza fel a miniszterelnököt, hogy az aláírásával “hadd induljon el a ratifikációs folyamat”.
A Zöld Válasz nemzeti környezetvédelmi egyesület egyike annak a több mint száz civilszervezetnek, amelyek nyílt levélben fordultak Szijjártó Péter külügyminiszterhez, hogy a kormány a jelenlegi formájában mondjon nemet az Európai Tanácsban az egyezményre, ne támogassa, hogy a CETA akár csak ideiglenesen is hatályba lépjen.
Azonban a Fidesz nem hallgatott a civilekre, és figyelmen kívül hagyta a visegrádi négyek agrárkamaráinak CETA-t elutasító véleményét is.
Fontos megjegyezni, hogy Kanada a világ 4. legnagyobb GMO-termelő országa, és a múltban perelte már az EU-t a GMO-kereskedelem szabályozása miatt.

Az Orbán-kormány ugyanakkor ismét elmulasztotta annak a lehetőségét is, hogy a befektetőknek kedvező antidemokratikus vitarendezési mechanizmus ügyét az Európai Bíróság elé vigye. Ennek pedig egyetlen oka lehetséges: nincs meg a szükséges politikai akarat szembeszegülni az Európai Bizottság szándékával.
Álláspontunk szerint a ratifikáció megkezdése mögött nincs társadalmi támogatottság, és elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a jövőnket befolyásoló kérdésben a lakosság minimális tájékoztatására sem törekszik a kormány.

Kiadó: Zöld Válasz Egyesület

Rovatok: Zöld Válasz


Forrás:zoldvalasz.hu
Tovább a cikkre »