A Fidesz már ki sem lát az offshore-mutyikból

A Fidesz már ki sem lát az offshore-mutyikból

A Fideszben nemhogy lejárt volna az offshore-lovagok kora, hanem soha nem látott mértékben megnőtt az offshore-érdekeltek száma – mondta Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője szombati, budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott: az elmúlt napok eseményei “abba az irányba mutatnak”, hogy fideszes képviselők, fideszes állami cégek vezetői, igazgatósági és felügyelőbizottsági tagjai, fideszhez köthető rokonok, barátok, családtagok,

“olyan, sokszor, egymáshoz kapcsolódó, maffiaszerű céghálózatot működtetnek, amelyek a közpénzek megcsapolásából szerzett vagyonokat offshore-cégeken keresztül viszik ki az országból”

és próbálják meg eltüntetni a magyar hatóságok és a magyar közvélemény elől.

Kerényi, Hartmann

Mint mondta, újabb két fideszes prominens “bukott le” offshore-cégekkel: az egyik Kerényi János, a Fidesz országgyűlési képviselője, a másik Hartmann Péter, az MVM Zrt. igazgatósági tagja. Kerényi egyébként a Fidesz közép-magyarországi régiós igazgatója, akinek a régiójába tartozik Kecskemét, amelynek országgyűlési képviselője volt Horváth Zsolt, “aki elsőként bukott le a nemzetközi offshore-botrányban”.

Hozzátette: offshore-céget adóelkerülés miatt, vagy azért alapítanak, hogy korrupciós pénzeket tüntessenek el, és ha Kerényi arra hivatkozik, hogy nem azért alapították a cégeket, hogy adót kerüljenek el vele, “akkor csak a másik lehetőség áll fenn”.

Mint mondta, Kerényi János arra is hivatkozik, hogy nem csináltak titkot belőle, a felesége által vezetett vendéglátócég adatai benne vannak felesége vagyonnyilatkozatában. Ezzel kapcsolatban Szilágyi György jelezte: a nyilatkozat titkos, egy zárt borítékban van az Országgyűlés illetékes bizottságánál.

Javaslat a nyilvánosságért

Szilágyi György elmondta: a vagyonnyilatkozatokkal kapcsolatos problémák miatt a jövő héten olyan javaslatot nyújt be, amely szerint amennyiben egy képviselő javítja vagyonnyilatkozatát, azt azonnal hozzák nyilvánosságra az Országgyűlés honlapján. A javaslat szerint a javítás automatikusan vagyonnyilatkozati eljárást is jelentene, vagyis a bizottságnak meg kellene vizsgálnia, miért javította nyilatkozatát a képviselő, és ellenőriznie kellene a nyilatkozat összes adatát.

Hartmann Péterrel kapcsolatban utalt arra: néhány napja “leleplezték” Maróth Gáspárt, a HM EI Zrt. elnökét, aki ciprusi hátterű offshore-cégek tulajdonosa, és akinek barátja az MSZP-hez köthető Weisz Imre, valamint Incze Zsolt, Orbán Viktor miniszterelnök volt gimnáziumi osztálytársa, aki mások mellett az MVM Zrt. felügyelőbizottságának is tagja. Mint mondta, Incze cégei között feltűnik egy Green-Invest nevű cég, ami felbukkan Hartmann cégénél, a Geothermal Internationalnál is. Erről itt írtunk részletesen.

Felvetette, vajon az érintettek nem érzik-e kötelességüknek, hogy különválasszák üzletemberi mivoltukat közmegbízatásuktól, illetve, hogy “mikor jön el a pillanat, amikor a miniszterelnök úgy érzi, véget kellene vetni az offshore-lovagok korának”.

Lovagi kor

Szavai szerint bár 2010-ben a miniszterelnök azt mondta, lejárt az offshore-lovagok kora, a Fideszben és a Fidesz környékén soha nem látott mértékben megnőtt az offshore-érdekeltek, a korrupciógyanús esetekbe keveredettek száma,

“és azoké, akik a közbeszerzési eljárásokat, pályázatokat sora nyerik”,

és ehhez nem kell mást tenniük, mint a Fideszhez hűnek lenniük

“és közeli barátokat kell szerezni a kormány közeléből.”

A politikus szerint a Fidesz képviselői az ilyen és ehhez hasonló érintettségek miatt nem írták alá azt a nyilatkozatot, amit a jobbik képviselői igen, miszerint kijelentik, hogy nem rendelkeznek offshore-cégekkel.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »