A Fidesz benyújtja az alkotmánymódosítást

A Fidesz-frakció legkésőbb a jövő hétig az Országgyűlés elé terjeszti azt az alkotmánymódosítást, amely új különleges jogrendként létrehozná a terrorveszélyhelyzetet – jelentette be Kósa Lajos, a kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője pénteken, a témában tartott többpárti egyeztetést követő budapesti sajtótájékoztatóján.

Hangsúlyozta, az alaptörvény módosítása azért szükséges, mert elképzelhetőek olyan helyzetek, amikor a rendőrség ereje önmagában nem elegendő a terrorfenyegetettség kezelésére, ahhoz a honvédségre is szükség van.

A javaslatot az egyeztetésen részt vevő Jobbik és LMP képviselői is tárgyalásra alkalmasnak nevezték.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik képviselője örömének adott hangot, hogy a javaslatból kikerült a kormány “túlkapásainak lehetősége” és azt mondta, a nyitott kérdések tisztázása esetén arra is lát esélyt, hogy széles konszenzussal fogadják el a Fidesz javaslatát.

Schiffer András, az LMP elnök-frakcióvezetője előrelépésnek nevezte, hogy a kormány a jelenlegi javaslatban már nem tesz kísérletet “totális jogkorlátozásra”, ugyanakkor szerinte a Fidesz még mindig adós annak indoklásával, hogy a terrorveszélyhelyzettel összefüggésben miért kell az alkotmányt is módosítani és miért nem elegendőek a belügyminiszter jogszabály-változtatási javaslatai.

Simicskó István honvédelmi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: a tervezet szerint terrortámadás, illetve súlyos, közvetlen terrorfenyegetettség esetén a kormány kezdeményezésére az Országgyűlés kétharmaddal hirdetheti ki a terrorveszélyhelyzetet, amely így egy új, hatodik úgynevezett különleges jogrend lehet az alaptörvényben. Ennek nyomán a kormány legfeljebb 15 napra kapna felhatalmazást arra, hogy a szükséges rendkívüli intézkedéseket megtegye. A miniszter szerint ezzel a kormány “kellő mértékű, de nem túl nagy” mozgásteret kap ahhoz, hogy a magyar emberek biztonságát szolgálja.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »