A fiatal férfiak háromnegyede dobbantana itthonról

A magyar munkavállalók egybehangzóan úgy vélik, hogy a külföldi üzleti utak növelik a munkájuk értékét, mégis alig dolgoznak olyan pozícióban, amely erre lehetőséget adna – írta MNO-nak küldött közleményében a Randstad Workmonitor.

A tanácsadócég 34 országban végzett felmérést, Magyarországon több mint négyszáz emberen január 13 és 29 között, ami alapján kijelentették: a fiatal magyar munkavállalókat – elsősorban a férfiakat – mágnesként vonzzák a nemzetközi lehetőségek.

A legérdekesebb adat ehhez kapcsolódik: a 34 év alatti férfiak 79 százaléka a megfelelő állásért külföldre települne, 68 százalékuk pedig itthon is szívesen dolgozna olyan pozícióban, ami utazással jár. Ugyanakkor a nők és az idősebbek is dolgoznának szívesen külföldön, de jobban tartanak attól, hogy ez a magánéletükre negatív hatással lenne.

A legutolsók vagyunk

A Randstad arra jutott, hogy hiába vágyik kifejezetten külföldi utazással járó munkára a hazai megkérdezettek több mint negyven százaléka, ez csak minden tizediknek adatik meg. A cég adatai szerint ezzel a 34 ország közül az utolsó helyen kullogunk, míg például Szlovákiában, Ausztriában és Csehországban minden ötödik munkavállaló szokott külföldi üzleti útra menni, a fiatalabb korosztályban pedig ennél is magasabb ez az arány.

Arra is kitértek a felmérésben, hogy beáramló munkaerőt hogyan fogadják a hazai munkavállalók. Bár a hazai fiatalok szívesen dolgoznának együtt más kultúrájú és származású kollégákkal, az idősebb generációk kevésbé elfogadóak: a 35 év felettieknek csupán 43 százaléka szeretne vegyes közösség tagja lenni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »