A fertőzést kockáztatják a kórházak a spórolással

A fertőzést kockáztatják a kórházak a spórolással

Közel kétmilliárdos, kilencven napon túli tartozásuk van a kórházaknak takarító cégek felé – állítja a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség. A kórházi vezetők pedig számos esetben visszamondják a takarító cégekkel kötött szerződéseket, hogy spóroljanak.

„Teljesen egyértelmű, hogyha az orvos- és az ápolószemélyzet előtt ott van minden kórteremben a csap és van kézfertőtlenítő, akkor azt használni fogják, ha ez 20 méterre a folyosó végén található, akkor már nem biztos. Ugyanezt tudom mondani az alkoholos kézfertőtlenítőre, hogyha ez minden betegágy végében megtalálható, akkor minden betegvizsgálat előtt és után lehetőség van arra, hogy az ember megmossa a kezét” – mondta Lovas András, az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport egyik létrehozója telefonon a Hír TV-nek.

A kórházak költségvetésüknek 10%-át tudják megspórolni a tisztálkodási alapfelszerelések hiányával, ami nem számít jelentős összegnek – mutatott rá a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség elnökségi tagja. „Azt gondolom, hogy alul van értékelve ez a szolgáltatás, sokkal nagyobb a kockázat és a felelősség, amit ezen a területen spórolással kockáztat higiéniai felelős vezető. Arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy ezt a szolgáltatást helyi értéken kezeljük” – fogalmazott Batári Ferenc elnökségi tag.

A takarítást vállaló cégek felé a kórházak körülbelül 2 milliárdos 90 napon túli tartozást halmoztak fel. A kórházi vezetés pedig számos esetben visszamondja a takarító cégekkel kötött szerződéseket – tette hozzá a szakember.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »