A Ferrero is vizsgálja a romániai „kinderezést”

Kivizsgálást indít a kindertojásokat is gyártó Ferrero nagyvállalat azoknál a romániai cégeknél, amelyek a brit The Sun napilap riportja szerint rabszolgamunkát végeztettek alkalmazottaikkal, akiknek állítólag éhbérért kellett összerakniuk az édességbe szánt játékokat és műanyagtojásokat. 

nintchdbpict000283697643_b(fotó: The Sun)

A Ferrero ugyanakkor azt is közölte: egy független szakértő májusban már ellenőrizte a nagyváradi Romexa beszállító és ennek alvállalkozója, a Prolegis tevékenységét, és megállapították, hogy mindkét cég betartja a megrendelő belső szabályzatát.

A Mediafax hírügynökség beszámolója szerint a Ferrero beszállítóira szigorú rendszabály vonatkozik, ezek betartása pedig a szerződés kizáró jellegű feltétele. Az előírások többek között szigorúan tiltják gyermekek dolgoztatását. A riportban leírt vádak kapcsán a szervezettbűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) is nyomoz – a vádhatóság vizsgálódott a Sky News brit televíziós csatorna ügyében is, amelyről kiderült, hogy a román fegyverkereskedőkről bemutatott dokumentumfilmjük tulajdonképpen megrendezett.

Amint arról a Krónika is beszámolt: a The Sun kedden megjelent riportja többek között egy Nagykároly környéki családot mutat be, amelynek tagjai – köztük egy 6 éves gyermek – állítólag éhbérért dolgoznak napi 13 órát is a Ferrero beszállítójának. Tímea J., a cikkben szereplő családanya viszont már kedden délután úgy nyilatkozott a román sajtónak, hogy átverés történt, a brit újságírók ugyanis azt állították: népszerűsíteni akarják a kindertojásokat, illetve az édességek előállítási folyamatát, mert a meglepetést rejtő csokoládé Nagy-Britanniában meglehetősen drága, a szereplésért pedig angliai munkát ígértek férjének. A nő hangsúlyozta: ő egyedül vállalta el a munkát keresetkiegészítésként. 


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »