A Facebook lenyomhatná Donald Trumpot

Több Facebook-alkalmazott is felvetette, hogy valahogy segíteni kellene elkerülni Trump elnökké választását. Mit szól mindehhez Mark Zuckerberg?

Több Facebook-alkalmazott is felvetette múlt hónapban Zuckerbergnek, hogy segíteni kellene elkerülni Donald Trump elnökké választását – számolt be róla a Gizmodo. Bár egyelőre semmi komolyabb lépésről nem tudni, a The Guardian máris megkongatta a vészharangot: a lap szerzője, Trevor Timm szerint bár szörnyű lenne, ha Trumpot megválasztanák, de az is riasztó elképzelés, hogy a közösségi portál képes lehet manipulálni emberek millióinak választását csupán néhány algoritmus átírásával.

Irányított érzelmek

Hogy olyan óriások, mint a Facebook vagy a Google alakítani tudnák a választások menetét kódok átírásával, évekig csak hipotetikus elképzelés volt. A Harvard jogászprofesszora, Jonathan Zittrain 2010-ben írt arról, miként tudna vajon a Facebook eldönteni egy választást, anélkül hogy bárki észrevenné a beavatkozást. Egy kutatás pedig kiderítette: 2010-ben 340 ezer pluszszavazatot hozhatott, hogy a Facebookon hangsúlyosan megjelentek számunkra olyan ismerőseink képei, akik voltak már szavazni. A 2012-es választások során a site egy szélesebb rétegben ismételte meg a kísérletet. Sheryl Sandberg ügyvezető igazgató aztán 2014-ben igyekezett tisztázni: a cég nem tudja irányítani az érzelmeket, és sosem próbálná meg befolyásolni a választásokat. Mindezt azok után, hogy kiderült: mégiscsak szeretnek kísérletezni a befolyásolással.

Idén számolt be egyébként arról is a The Guardian: a Facebook különböző módszerekkel segítheti az elnökjelölteket az adatgyűjtésben. Ennek segítségével pedig hatékonyabban juthatnak el a politikus hirdetései bizonyos szavazókhoz. Robert Epstein pszichológus pedig a Politico Magazine-ban arról beszélt, hogy a Google könnyedén tudja úgy alakítani az idei választásokat, hogy az emberek nem is veszik észre a manipulációt. A szerző szerint a keresőoldal a bizonytalan szavazók akár húsz százalékának preferenciáit is tudja alakítani. Mindenesetre azt Epstein is leszögezte, hogy ennek a fajta manipulációnak a nagy része akár szándékolatlan is lehet. A közösségi média egyre növekvő népszerűsége mellett pedig eleve nehéz elképzelni, lehetséges-e egyáltalán a teljes befolyásmentesség.

Azt csinál a Facebook, amit akar

A Gizmodónak Eugene Volokh professzor mindenesetre elmondta, hogy a teljes feltevés hipotetikus, és semmilyen törvény nincs, ami megakadályozhatná a Facebookot a manipulációban. A közösségi portál magáncég, olyan tartalmat promotál vagy blokkol, amilyet csak akar. „Ugyanazokkal a jogokkal rendelkezik, mint a New York Times. Akár totálisan blokkolhatják Trumpot, ha úgy kívánják, de támogathatják is őt.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »