A dzsihadisták női alakulata robbantott volna Párizsban

Egy, az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által Szíriából irányított női kommandó akarta felrobbantani azt a gázpalackokkal teli gépkocsit, amelyet a múlt hét végén találtak Párizsban – jelentette be pénteken Francois Molins párizsi főügyész.

„A terrorszervezet nemcsak férfiakat, hanem nőket, mégpedig fiatal nőket is felhasznál, akikkel virtuálisan ismerkednek meg és tervelik ki” a merényleteket – mondta az ügyész a Notre-Dame-nál talált gépkocsival összefüggésben foganatosított letartóztatásokról tartott sajtótájékoztatón.

Pénteken újabb embert tartóztattak le, ezzel nyolcra emelkedett az őrizetbe vettek száma. Francois Hollande francia államfő megerősítette, hogy egy terrorcsoport próbált meg merényletet végrehajtani. 

A rendőrség csütörtök este három – Bernard Cazeneuve belügyminiszter tájékoztatása szerint „radikális, fanatizált” – nőt és egyiküknek a – szintén iszlamista – férjét is őrizetbe vette azzal a gépkocsival összefüggésben, amely miatt vasárnapra virradóra riasztotta egy belvárosi bár alkalmazottja a rendőrséget.

A Notre-Dame-katedrálissal szemben, a Szajnával párhuzamos egyik kis utcában tilosban, rendszámtábla nélkül, villogó elakadásjelzőkkel parkoló gépkocsi egyik első ülésén egy gázpalack hevert. A járművet először tűzszerészek kutatták át, akik megállapították, hogy a gázpalack üres. A csomagtartóban viszont találtak további öt teli gázpalackot. Nem volt rajtuk sem detonátor, sem pirotechnikai eszköz.

Az ügyben korábban már négy ember letartóztattak. Az első, az iszlám radikalizmushoz kapcsolható házaspárt – egy 34 éves férfit és egy 29 éves nőt – kedden vette őrizetbe a rendőrség, amely terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt nyomoz. Egy másik, 26 éves párt szerdán vettek őrizetbe a közép-franciaországi Montargisban található otthonuk közelében. Rendőrségi források szerint egy testvérpárról és a feleségeikről van szó, de az egyelőre nem ismeretes, hogyan jutottak el hozzájuk a nyomozók, és mi lehet a szerepük az ügyben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »