A dzsihadisták lerohanták Mareát

Az Iszlám Állam erői lerohanták szombat hajnalban az Aleppótól északra lévő Mareát, amely egyike a szíriai lázadók által ellenőrzött utolsó két észak-szíriai városnak – jelentette az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH).

A londoni székhelyű emigráns szervezet információi szerint a szíriai–török határtól mintegy 20 kilométerre délre fekvő Marea és a szomszédos Azáz elfoglalásáért vívott harcok miatt több mint 160 ezer civil menekült került két tűz közé, és az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű segélyszervezet kiüríteni kényszerült a térségben működtetett egyik utolsó kórházát.

Az Iszlám Állam milicistái, akik már az elmúlt napokban jelentősen előrenyomultak a török határ közelében lévő lázadó területeken, az OSDH forrásai szerint éjfél után nem sokkal két öngyilkos merénylettel áttörték Marea védelmi vonalát, és behatoltak a városba, amelynek peremén még szombaton nap közben is heves harcok zajlottak.

A harcokban a támadók oldalán legalább 16, a Mareát védő lázadók oldalán pedig legalább 10 fegyveres esett el. A Hszinhua kínai hírügynökség emlékeztet arra, hogy a Washington vezette nemzetközi katonai koalíció intenzív légi támogatását élvező Szíriai Demokratikus Erők a hét elején indítottak nagy szabású offenzívát az Iszlám Állam fővárosa, az észak-szíriai Rakka ellen, s a terrorszervezet feltehetően ennek hatására döntött úgy, hogy egy másik térségben indított hadművelettel megpróbálja enyhíteni a Rakkára nehezedő katonai nyomást.

A lázadók által ellenőrzött, ostromlott térség kelet felől az Iszlám Állam, nyugat felől pedig a szíriai kurd erők uralta területekkel határos. A szélsőséges iszlamisták által szombat hajnalban lerohant Mareának stratégiai jelentősége van abból a szempontból, hogy elfoglalásával az IÁ elvághatná a lázadók Törökországba vezető utánpótlási útvonalát.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi segélyszervezet információi szerint a közeli Azáz térségében a szélsőséges iszlamisták elől menekülő civilek tízezrei kerültek két tűz közé, miközben a térséget ellenőrző szíriai lázadókat teljes katonai összeomlás fenyegeti. Az ENSZ menekültügyi főbiztosságának (UNHCR) és a HRW-nek az adatai szerint mintegy 165 ezer olyan menekült élete került veszélybe, aki előzőleg Azáz térségében keresett menedéket, miközben Törökország szigorúan zárva tartja határait. Néhány százan nyugat felé menekültek tovább, a kurd kézen lévő afrini enklávé irányában.

A Nemzetközi Mentési Bizottság (IRC) nevű segélyszervezet szerint az emberek életveszélyben vannak. A csoport értesülése szerint Azáz külvárosaiban pénteken legalább négy teljes család, köztük nők és gyermekek haltak meg a heves harcok következtében.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »