A doppingolt atléták erkölcsi joga az olimpiai részvétel

Vitalij Mutko orosz sportminiszter szerint az ország atlétáinak erkölcsi joga, hogy indulhassanak az augusztusi riói olimpián, és biztos, hogy nem bojkottálják az ötkarikás játékokat.

Mutko a német Der Spiegel című lap szombati számában elmondta, az orosz vezetés mindent megtett azért, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) visszaállítsa az orosz szövetség (VFLA) tagságát, amelyet a 2014-ben kirobbant doppingbotrány nyomán tavaly novemberben függesztett fel. Hangsúlyozta: atlétáiknak erkölcsi joguk, hogy ott lehessenek Rióban. Arra a kérdésre, hogy ha mégsem vehetnek részt az olimpián az orosz atléták, akkor a teljes orosz delegáció bojkottálja-e a játékokat, nemmel felelt.

Az IAAF fél évvel ezelőtti határozata alapján az orosz atléták jelen állás szerint nemzetközi versenyeken nem vehetnek részt, csak hazai viadalokon szerepelhetnek. Az olimpiai indulást érintő végleges döntés június közepére várható. A német állami televízió (ARD) – részben titokban rögzített – anyagai az IAAF-nek bizonyítékként szolgáltak arra, hogy az államilag támogatott doppingrendszer, a pozitív tesztek eltitkolása és a korrupció is hozzájárult az orosz sportolók eredményeihez. Moszkva előbb visszautasította a vádakat, ám később folyamatosan jelentették be ismert és sikeres, olimpiai és világbajnok atléták doppingvétségeit és büntetéseit.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) vizsgálóbizottsága tavaly azt állította, hogy az orosz kormány megfélemlítette a moszkvai laboratóriumot, amely Mutko nyomására bizonyos doppingmintákat manipulált. Mutko válaszul felvetette a doppinglabor finanszírozásának beszüntetését, s közölte, hogy az 1400 doppingminta megsemmisítése, amit felróttak nekik, egy korábbi WADA-körlevél nyomán történt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »