A dohányzás engedélyezését kérik a pszichiáterek

A dohányzás engedélyezését kérik a pszichiáterek

A nemrég hatályba lépett, dohányzást korlátozó törvény módosítását kérik a pszichiáterek, akiknek tájékoztatása szerint a szakosztályokra és klinikákra beutalt betegeknek nem lehet megtiltani, hogy cigarettázzanak, mert erőszakossá, kezelhetetlenné válnak.

pszich42_b

A brăilai pszichiátriai kórházban például közel ötezer pácienst kezelnek, az egyik ott dolgozó szakorvos pedig rámutatott: szinte mindannyian dohányoznak, ennek betiltása pedig kifejezetten ront állapotukon. „Súlyos betegeink is vannak, akiknek meghatározott ideig zárt térben kell maradniuk” – magyarázta dr. Tiberiu Dobrescu.

Florentin Crăciun kórházmenedzser arról számolt be: a cigaretta „orvosságként” is működhet, hiszen sok esetben megnyugtatja a pácienst, a dohányzás megtiltásával pedig azt kockáztatják, hogy a beutaltak egymást fogják bántalmazni. A jelenségre egy Buzău megyei pszichiátria orvosai is felhívták a figyelmet: arra kérik a kormányt, hogy a klinikákon a börtönökhöz hasonló engedményt vezessenek be, amely szerint a zárt terekben is külön helyszínt lehet kijelölni a dohányzásra. Sorin Luca, az egészségügyi minisztérium egyik igazgatója erre reagálva elmondta: már tárgyalnak a pszichiátrián dolgozó orvosok kéréséről.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »