A dohai kudarc miatt csökken a kőolajár

A dohai kudarc miatt csökken a kőolajár

Mintegy 5 százalékkal tovább zsugorodott hétfő reggel a kőolaj világpiaci ára, miután a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó tagállamok termelőinek vasárnap Dohában nem sikerült megállapodásra jutniuk a kőolaj-kitermelés januári szinten történő befagyasztásáról.

tenger_kiterm_b

A piac pesszimistán reagálta le a híreket, miután a dohai találkozó előtt, pénteken is 3 százalékos árcsökkenést jegyeztek. A hosszabb távú trendekről egyelőre nem lehet beszélni, Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter szerint azonban annyi biztos, hogy a kőolaj-kitermelés mértéke egyelőre annak ellenére sem változik, hogy nem született megállapodás.

A tárcavezető egyébként elmondta, Moszkva arra számított, hogy alá fogják írni a dokumentumot. Novak közölte: a konzultáció folytatódik, és a továbbiakban kiderül, hogy OPEC-tagállamok meg tudnak-e állapodni abban, hogy a befagyasztásból mindannyiuknak részt kell-e vállalniuk. A miniszter szerint Dohában azért nem sikerült megállapodni, mert az olajkartellben részt vevő több ország megváltoztatta az ezzel kapcsolatos álláspontját. Ezek közé tartozott Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait és Katar.

Elvileg abban állapodtak volna meg Dohában a világ vezető olajtermelői, hogy a kitermelést októberig a januári szinten fagyasztják be. A lépéstől azt várták volna, hogy megnyugszanak a piacok, és a kőolaj ára fokozatosan tovább emelkedik. Az egyeztetések kulcskérdése már csak az volt, hogy a szaúdi fél elfogadja-e, hogy Irán „kilóg” a sorból, és amíg mások vállalják, hogy nem növelik a termelésüket, addig Teherán többet termel, és többet is exportál, ami piaci részesedésének növekedését eredményezi.

Egyes vélemények szerint a dohai találkozó sikerébe vetett remény eredményeként emelkedett sokat az utóbbi hetekben a kőolaj világpiaci ára, számos elemző viszont úgy látja, hogy a túltermelés és a nyomott kereslet által jellemezhető piacon nem a befagyasztás, hanem az amerikai kitermelés csökkenése eredményezte az árak megugrását.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »