A DIICOT kiterjesztené a bûnvádi eljárást a Sky News újságíróira is

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) kiterjesztené a bűnvádi eljárást a brit újságírókra – írja az Agerpres ügyészségi forrásokra hivatkozva.

Ebben az esetben az ügyészek a nemzetbiztonság elleni bűncselekményének és hamis információ terjesztésének a gyanújával folytatnák a nyomozást a büntető törvénykönyv 404-es cikkelye alapján.

A 404-es cikkely szerint a hamis információk közlése és terjesztése egytől öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható ha ezek a tevékenységek a nemzetbiztonságot veszélyeztetik.

A DIICOT ügyészei csütörtökön beidéztek három személyt és újra kihallgatták őket az állítólagos romániai illegális fegyverkereskedelemről szóló Sky News brit riport kapcsán. A három beidézett személy Szántó Mihai Aurelian, Pantics Levente és Pantics Szabó Attila, akik még szerdán tanúvallomást tettek az ügyben.

Szántó Aurelian Mihai, aki a brit televízió által készített riportban a közvetítő szerepet játszotta, tanúvallomásában azt állította, hogy a Sky News riporterei átverték, ő azt hitte, hogy dokumentumfilmhez forgatnak illusztrációt. A férfi azt mondta, őt egy kelet-európai fegyverkereskedelemről szóló dokumentumfilmhez felhasználandó képsorok leforgatására keresték meg, és arról volt szó, hogy a filmben meg fog jelenni, hogy ez csak tájékoztató céllal készült, a benne szereplő emberek kitaláltak, és színészek alakítják őket. Állítása szerint még azt is előre megmondta, hogy csak vadászfegyvereket tud szerezni a forgatáshoz, nem háborúban használatosakat. A férfi azt elismerte, hogy a brit újságírók arra kérték, hogy a forgatás egy nagyon félreeső helyen a “világ szeme elől rejtve” legyen, és, hogy a dokumentumfilmben majd azt mondják, hogy valahol az ukrán határ közelében vannak. A férfi azt is elmondta, hogy az újságírók arra kérték, hogy a filmben megjelenő emberek minél “valódibbnak” tűnjenek és hogy maszkot és katonai ruhát viseljenek.

Ezzel szemben Stuart Ramsey szerdán a Twitteren azt írta, hogy a fegyverkereskedőkről szóló film valódi és, hogy nem megrendezett történetről van szó: “Nyugodjon le mindenki. A történet igaz. Nem volt senki lefizetve és semmi nem volt megrendezve. A fegyverek igaziak voltak. A román kormány nehéz helyzetben van. Szembe kellene nézni a valósággal.”


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »