A dévai Szent Ferenc Alapítvány lett a gyergyószárhegyi Lázár-kastély többségi tulajdonosa

A dévai Szent Ferenc Alapítvány lett a gyergyószárhegyi Lázár-kastély többségi tulajdonosa

Lipthay Antal, báró Lipthay Frigyesné, született szárhegyi gróf Lázár Margit dédunokája március 13-án a dévai Szent Ferenc Alapítványnak adományozta a Hargita megyei gyergyószárhegyi Lázár-kastély 13/24-ed tulajdonrészét.

Lipthay Antal adományának köszönhetően a kastély végre ki tudja nyitni kapuját a látogatók előtt, és így újra szolgálhatja a a szárhegyi népet, Székelyföld történetét és hagyományait – írja a sajtóközlemény. Böjte Csaba OFM, alapító elnök elfogadta az adományt.

A szárhegyi Lázár-kastély, amely öt évszázadon át a Lázár grófok tulajdonában volt, és ahol Bethlen Gábor fejedelem nevelkedett, a 19. századtól kezdett leromlani. A 20. század hetvenes éveiben Zöld Lajosnak és a szárhegyi népnek köszönhetően, sikerült a kastélyt a biztos halálból újra életre kelteni. Az újjáépítés után a kastély mint jelentős kulturális központ vállalt aktív szerepet. A gyergyói medencébe látogató turisták különleges úticélja a kastély. Bezárva nem szolgálja se Székelyföld kultúráját, se a szárhegyieket, és különösen nem azokat a családokat, akik komoly befektetéseket tettek, remélve az idegenforgalom fejlődését.

„Számomra Böjte Csaba testvér óriási reményforrás és hozzátett érték, amely csak erősíteni tudja a szárhegyi Lázár-kastély minőségét és erejét, ami jót hoz a szárhegyi lakosságnak is. A 17. szászadban az elődeim hívták a ferenceseket Szárhegyre, adományukkal segítették a szárhegyi kolostor felépítését. Most pedig valódi örömhír az, hogy Csaba testvér, egy ferences szerzetes, akinek az Isten különleges adottságokat adományozott, fellép a kastély jobb sorsáért. A székelyeknek, és főleg azoknak, akik a kastély újjáépítésén Zöld Lajos mellett dolgoztak, az érdekeit képviseli Csaba testvér. Az ő személye tökéletes garancia arra, hogy a szárhegyi Lázár-kastély Erdélyt és a székelyföldi embereket szolgálhassa. A visszaigényléskor az eredeti terv az volt, hogy a restitúció után a kastély tulajdona egy alapítványba kerüljön. Sok megfontolás után, hála Istennek, legalább is a dédnagyanyám részével, ez most megtörtént. Remélem, hogy ez az új tulajdonviszony lehetővé teszi, hogy a kastély mielőbb kinyithassa kapuját a látogatók előtt, számukra a székely történelem és kultúra közvetítője legyen” – mondta Lipthay Antal.

Böjte Csaba a Szent Ferenc Alapítvány és a gyermekek nevében videón is megköszönte az adományt, és elmondta, bízik abban, hogy ezt az épületet is meg tudják majd tölteni kacagással, kézművesmunkával, turistákkal, jókedvvel, imádsággal.

Böjte Csaba az MTI-nek március 17-én elmondta, semmiképpen nem akarnak gyermekvédelmi központot berendezni a Lázár-kastélyban, hanem azt akarják, hogy a létesítmény kulturális célokat szolgáljon. Hozzátette, a pontos rendeltetésről még korai beszélni, hiszen egyeztetniük kell még a megyei és a helyi önkormányzattal.

Az alapítvány elnöke úgy tudja, vállalkozók is érdeklődnek, hogy megvásárolják a kastély többi részét a másik két örököstől. Közölte, a megyei önkormányzattal abban állapodtak meg, hogy május elején tartanak sajtótájékoztatót, amelyen beszámolnak a konkrét tervekről.

A gyergyószárhegyi Lázár-kastély az egyetlen várkastély Hargita megyében, az erdélyi reneszánsz építészet egyik legszebb alkotása.

Az árva és nehéz sorsú gyerekek nevelésével foglalkozó alapítvány 2014-ben megkapta az erdélyi keresdi várkastély használati jogát ötven évre azzal a feltétellel, hogy rendbe teszik a leromlott állapotban lévő ingatlant. A Segesvártól 12 kilométerre levő műemléképületben akarják kialakítani az alapítvány képzési és nevelési központját.

Forrás: Lipthay Erzsébet/CRSCOM, MTI

Fotó: Wikipédia

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »