A demokratákat kirázta a hideg a cseh államfő poénjától

Több cseh politikus bírálta Milos Zeman cseh államfőt, aki egy pekingi sajtótájékoztató előtt megjegyezte, hogy "el kellene tüntetni" az újságírókat.

A pekingi Új Selyemút-csúcstalálkozón tartózkodó Zeman egy sajtótájékoztató előtt – a CT cseh közszolgálati televízió, illetve orosz médiumok jelentése szerint – Vlagymir Putyin orosz elnökhöz fordulva megjegyezte: “túl sok itt az újságíró, el kellene őket tüntetni”. Putyin erre úgy felelt: “nem szükséges eltüntetni őket, a számukat lehetne csökkenteni”.

Lubomir Zaoralek cseh külügyminiszter Zeman szavaira reagálva azt mondta: “rettenetesen rossz vicc volt”. “Nagyon diplomatikusan fogalmazva, helytelen volt” az államfőnek ilyet mondania – kommentálta az esetet a külügyminiszter a CT televíziónak.

Martin Kupka, az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt (ODS) elnökhelyettese egyáltalán nem helyénvaló tréfának nevezte az államfő megjegyzését, amelynek hatását Kupka szerint felerősíti az a körülmény, hogy mindez egy Putyinnal folytatott beszélgetés közben hangzott el. “Kiráz a hideg tőle” – fogalmazott Kupka. Daniel Herman kulturális miniszter a Twitteren úgy reagált: egy ilyen kijelentés még tréfaként is elfogadhatatlan.

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-jogvédő szervezet áprilisban kiadott legutóbbi éves jelentése szerint a sajtószabadság érvényesülése tekintetében Oroszország a 180 országot felsoroló lista vége felé, a 148. helyen szerepel, míg Csehországot a 23. helyre sorolták.

Oroszországban rendszeresen fordulnak elő újságírók elleni támadások. Áprilisban belehalt sérüléseibe Nyikolaj Andruscsenko, a Novij Petyerburg (Új Pétervár) című ellenzéki lap egyik alapítója, akit még március 9-én vertek félholtra ismeretlenek Szentpéterváron. Kollégái szerint a 73 éves újságíró halálának valószínűleg a Kreml politikáját kritizáló cikkekhez lehet köze.

A CTK cseh hírügynökség jelentése szerint pekingi kétoldalú megbeszélésükön Putyin oroszországi látogatásra hívta meg Milos Zemant novemberre.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »