A csok felfutását várják a bankok

Továbbra is főleg használt lakás vásárlására igénylik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok), az átlagos felvett hitelösszeg 5–10 millió forint között szóródik – derült ki az MTI-nek nyilatkozó pénzintézetek válaszaiból. A megkérdezett bankok további bővülésre számítanak a második fél évben.

A CIB Bank arról tájékoztatott, hogy az igénylők mintegy 60 százaléka használt lakás vásárlására veszi igénybe a támogatást, csaknem 35 százaléka építkezéshez, három százalék bővítéshez, és kicsit több mint két százalék új lakás vásárlásához. Az igénylők csaknem háromnegyede kamattámogatott vagy piaci hitellel együtt veszi fel a csokot, az áfa-visszaigénylést kevesebben kérték a csok mellé, illetve önmagában. A csok mellé igényelhető otthonteremtési hitelt átlagosan 8,45 millió forint összegben kérik, míg a piaci kamatozásút átlagosan 9,44 milliósban.

A csokkérelmek mintegy felét befogadó OTP Bankhoz január óta több mint 4400 igénylés érkezett, a 10 plusz 10 millió forintos konstrukciót 459-en igényelték, és 570-en igényeltek vissza áfát. A bank tájékoztatása szerint továbbra is használt lakás vásárlásához kérik legtöbben a csokot, de az építéshez igényelt csok is egyre népszerűbb, idén az igényléseknek már több mint az ötöde családiház-építéshez kötődött, míg ez az arány korábban mindössze öt százalék volt.

A Takarékbank válasza szerint több mint 2200 csokigénylést fogadtak be január óta, a csok mellé az ügyfelek 33 százaléka kért lakáshitelt, kamattámogatott hitelre 110 ügyfél adott be kérelmet, továbbá a takarékok 222 adó-visszatérítési támogatási kérelmet is befogadtak. A takarékok ügyfeleinek nagy többsége, 70,7 százaléka használt lakás vásárlásához veszi fel a csokot, míg új lakás építésére, vásárlására az igénylők 24,6, bővítésre pedig 4,7 százaléka használná a vissza nem térítendő támogatást.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 20.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »