A csillárokról és kivetítőről is nézték a kosárdöntőt, ünnepelt Fehérvár

Vasárnap késő este sorsdöntő ötödik meccsen derült ki, az Alba Fehérvár vagy a szombathelyi Falco nyeri-e meg idén a férfi kosárlabda NB I-et. Végül az Alba otthon 78-71-re győzött, négy év után így ismét bajnoki címet ünnepelhettek a városban. 

És ünnepeltek is. Már reggel, egy órával a pénztárnyitás előtt hosszú sor állt a jegyekért Fehérváron, pedig a meccs csak este kilenc órakor kezdődött.  A klub honlapja magáról a mérkőzésről így számol be: 

Kis túlzással a csilláron is lógtak, akik kívül maradtak, kivetítőn nézték az összecsapást a csarnok főbejárata mellett.  

Az első pontokat Lóránt szerezte középtávolról, aztán két percen át nem esett találat, sok hiba akadt mindkét oldalon, ami nem is volt csoda a hatalmas tét ismeretében. Shepard gyötörte a labdát a hálóba, a túloldalon Tóth Norbert volt kétszer eredményes, 4-4. Keller Ákos révén előnyhöz jutottunk, Darrin Govens egalizált, majd ismét Keller Ákos pillanatai következtek, ziccert dobott, aztán látványosan zsákolt, 10-6. A kinti dobások nem mentek be egyik oldalon sem, azonban Lóránt a vendégek palánkjánál javított, a túloldalon Keller remekül védekezett, valamint ügyesen kapkodta a lepattanókat, őriztük négy pontos előnyünket, az első negyed 14-8-as eredménnyel zárult.

A folytatásban sem potyogtak a kosarak, Edwards büntetőivel haladt előre a Fehérvár, időt kért Srecko Sekulovic, a Falco trénere. Shepard két duplájával 20-8-ra alakult az állás, Farr helyett visszatért a kicsit szusszanó Keller Ákos, gyorsan leszedett két lepattanót, az Edwards helyett pályára lépő azonnal Mohammed triplát szórt, így tett James Farr is, 26-12. Govens triplája ugyan célba ért, ám a társai gyengén dobtak, Shepard és Mohammed villant, Sekulovic pedig időt kért, 32-15. Három ponttal közelebb jött a Falco, Dzunic is magához rendelte fiait, Taylor és Zigeranovic pontjai következtek, előbbi kintről, utóbbi bentről talált be. Dzunic Branislav ismét időt kért, az első félidő végén 39-24 állt a táblán.

Nagyszünet után Edwards hármassal nyitott, Barham is beköszönt kintről, Edwards újfent remekelt, húsz pontra hízott a differencia, 49-29-nél Sekulovic időt kért. Shepardot a palánk alatt nem tudták tartani,

nekünk minden bejött, a látogatóknak semmi.

Taylor sem rontott, küzdött, nem adta fel, de nem tudott húszon belülre kerülni a Szombathely.  Aztán Váradi hármasával közeltett a vendég, de Mohammed jóvoltából ismét távolodtunk, majd Govens pillanatai következtek, a harmadik negyedet 62-44-es, fehérvári vezetéssel zárták a felek. Lóránt előzőleg betalált közelről, a center videózást kért, a bírók meg is tekintették a jelenetsort, majd úgy határoztak, a kosár érvénytelen, lévén a dudaszó után esett.

A záró etapot Lester Medford közeli pontjai vezették fel, Mohammed válaszolt, azonban Váradi mesteri triplájával 64-51-re jött a vendég. Mielőtt nagyon belelkesedett volna a szombathelyi szurkolótábor, Keller Ákos zsákolt, Shepard ziccert dobott, Sekulovic időt kért. Taylor betörés után szerzett pontokat, ismét húszpontos lett a differencia. Váradi szorgoskodott a palánk alatt, aztán Zigeranovic is. Govens látványos hármasa nyomán, öt perccel a vége előtt, 71-60-ra zárkózott a Falco, Dzunic érthetően időt kért.  Lóránt ziccert dobott, azonban Pustahvar távoli pontjaival araszoltak előre a sárga-feketék, sőt, Govens révén tízen belülre érkeztek, 75-67. Lóránt Péter kipontozódott, Govens betalált, Dzunic megint időt kért. Zigeranovic, a center dobott kintről, sikertelenül, Taylor büntetőit beszórta, Edwards lepattanót szedett, 78-71-re nyert és 2013 után ismét az Alba Fehérvár.

A lefújás után az éremosztó ceremónia, majd hatalmas ünneplés kezdődött. Előbb a csarnokban, majd a csarnokon kívül,

aztán a városháza előtti téren ünnepelték a győzteseket.

A két edző így nyilatkozata az Nso.hu alapján: 

– Megérdemelten nyertük meg a meccset és a párharcot is. Nagyon erős ellenféllel találkoztunk a döntőben, a Falco bizonyította, nem véletlenül jutott idáig. Minden elismerésem a játékosaimnak, mert nemcsak a rájátszásban voltunk a legjobbak, végig mi vezettünk az évadban. Mi szereztük a legtöbb győzelmet, megnyertük az alapszakaszt, megnyertük a középszakaszt és most a bajnoki címet is, mert a finálé ötödik mérkőzésén is mi voltunk a jobbak. (Dzunics Braniszlav)

– Sajnos az első félidőben rettentő gyengén játszottunk, a dobószázalékunk nagyon rossz volt. Aztán sikerült visszajönnünk a mérkőzésbe, majdnem egyenlítettünk – ezzel megmutattuk, mit tudunk –, de megérdemelten nyert az Alba. (Szrecsko Szekulovics)

Eredmény, döntő, 5. mérkőzés:
Alba Fehérvár–Falco KC Szombathely 78-71 (14-8, 25-16, 23-20, 16-27)
a legjobb dobók: Shepard 18, Mohammed 15, Edwards 13, Taylor 10, illetve Govens 20, Váradi 12, Zigeranovic 11, Medford 10

A párharc végeredménye: 3-2, a Fehérvár javára.

A végeredmény:
1. Alba Fehérvár
2. Falco KC Szombathely
3. Zalakerámia ZTE KK
4. Egis Körmend
5. Szolnoki Olaj KK
6. PVSK-PannonPower
7. Kaposvári KK
8. KTE-Duna Aszfalt

9. Naturtex-SZTE-Szedeák
10. Sopron KC
11. Atomerőmű SE
12. JP Auto – Jászberény KSE
13. Vasas Budapest14. MAFC

Az elmúlt tíz év bajnokai:
2008: Falco-SZOVA KC Szombathely
2009: Atomerőmű SE
2010: Zalakerámia-ZTE KK
2011: Szolnoki Olaj KK
2012: Szolnoki Olaj KK
2013: Alba Fehérvár
2014: Szolnoki Olaj KK
2015: Szolnoki Olaj KK
2016: Szolnoki Olaj KK
2017: Alba Fehérvár


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »