A csíki Szent Ágoston-központ bővítésére adakozhatnak a hívek

A csíki Szent Ágoston-központ bővítésére adakozhatnak a hívek

Főegyházmegyei gyűjtést szerveznek vasárnap a római katolikus templomokban a csíkszéki fogyatékkal élők részére kialakításra kerülő foglalkoztatóközpont megvalósulásáért – a hívek a sérültek életminőségének javulását támogathatják.

szent agoston caritas vn 009_b

A fogyatékkal élők problémáinak megoldása több, egymástól független egyesületen és alapítványon keresztül történik, azonban ezek a szervezetek a fogyatékkal élőknek csak bizonyos csoportjait képesek ellátni, és csak bizonyos ideig.

A Gyulafehérvári Caritas a felnőtt korú fogyatékkal élők segítésére a csíkszeredai Szent Ágoston-templom alagsorában rendezett be három helyiséget (140 négyzetméteren), ahol 18 személy számára megszervezte és elindította a nappali foglalkoztatást. Az utóbbi időben azonban megnövekedett a foglalkoztatást igénylők száma, de helyszűke miatt nem tudnak ellátást biztosítani minden igénylőnek. E nehézség megoldása érdekében a Szent Ágoston-plébánia felajánlotta, és 25 évre átadta a Caritasnak a régi kápolna épületét, számolnak be holnapján a gyulafehérvári római katolikus érsekség.

Arra is kitérnek, hogy az utóbbi években üresen állt, jelenleg pedig átalakításra, felújításra szoruló kápolnában a következő szolgáltatások kapnak majd helyet: a korai felmérés és diagnosztika, korai fejlesztés, nevelés 0–3 év közötti gyerekeknek; egyéni és csoportos gyógypedagógiai és mozgásfejlesztés különböző fogyatékossággal élőknek; hozzátartozókat és segítőket támogató szolgáltatás; felnőtt fogyatékosok nappali foglalkoztatása; időskori mozgáskorlátozottsággal élők, agyvérzés után gyógyulók rehabilitálása; tanműhely fogyatékkal élő felnőtteknek, ahol a közösség számára hasznos munkákat tanulhatnak, ezeket begyakorolhatják.

A beszámoló szerint a külföldi és belföldi pályázatok, jótékonysági koncertek, adományok révén sikerült összegyűjteni a felújításhoz szükséges összeg 65 százalékát. A fennmaradó részt a vasárnapi főegyházmegyei gyűjtéssel teremtenék elő.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »