A csend pillanata

Példátlan döntést hozott az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU): miután múlt szerdán lejárt a legeslegutolsó fizetési határidő is a román közszolgálati televízió (TVR) számára, és az nem rendezte az immár tizenhat millió euróra (ötmilliárd forintra) rúgó tagdíjtartozását, a TVR-t kizárta tagjai közül az EBU.

Keleti szomszédunk közszolgálati médiuma 2007 óta, vagyis az ország EU-s csatlakozásának pillanatától nem fizet tagdíjat – Ingrid Deltenre igazgató az EBU honlapján pénteken közzétett videóban arról beszélt, hogy 2011 óta próbálnak egyeztetni a médium vezetőségével és a román kormánnyal, de fáradozásaik nem jártak sikerrel – Bukarest nem vette őket komolyan. Az 56 ország 73 közszolgálati televízióját és rádióját képviselő nonprofit szervezet a tagdíjakból él, így a befizetések elmaradása a saját működését veszélyezteti, ezért voltak kénytelenek meghozni a drasztikus lépést. Az igazgató szerint nem csak a tagdíjfizetéssel voltak gondok: négy éve lejárt számlák vannak bizonyos sportközvetítések jogdíjával kapcsolatban is.

A pénteki döntésnek van egy komoly következménye a román könnyűzene-rajongók számára: az ország képviselője nem vehet részt a május közepén Stockholmban sorra kerülő Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében, és a TVR magát az eseményt sem sugározhatja. A romániai válogató győztesét, Ovidiu Anton énekest már értesítették, hogy nem kell készülnie, így nem énekelheti el a Moment of Silence, vagyis a Csend pillanata című dalát. A dal szövegében egyébként szinte megsejtette ezt a fejleményt, ugyanis ilyen sorok vannak benne: „a szakadék szélén állunk; azt akarják, hogy feladjuk, mert a hatalom a tét; dicsekednek és nevetnek azon, ahogy mi eltűnünk”. Magyar szempontból érdekes adalék, hogy az ország küldöttje, Freddie is veszít a románok kizárásán, mert így a romániai magyar nézők sem szavazhatnak rá az elődöntő és – amennyiben bejut – a döntő során.

Ugrott az Eb

Az igazi feketeleves viszont nyáron jöhet a román nézők számára: mivel az EBU fontos sportközvetítések jogával rendelkezik, és ezeket jellemzően a tagjainak adja tovább, a kizárás azt is jelentheti, hogy a román sportrajongók nem láthatják saját válogatottjuk szereplését a júniusban, Franciaországban sorra kerülő labdarúgó Európa-bajnokságon, és sajtóértesülések szerint a riói olimpia közvetítése is kérdéses – legalábbis a közszolgálati tévé csatornáin.

A hat csatornából és öt területi stúdióból álló televízió pénzügyi nehézségeiről évek óta hallani – a vesszőfutás nyolc éve kezdődött, azóta nem sikerült a hiányt pótolni, csak egyre nagyobb lett a baj. A fő bevételi forrásuk az úgynevezett televízió illeték: a havi négy lejes, vagyis kétszáznyolcvan forintos díjat a villanyszámlával együtt kellene fizetniük a román nézőknek, ha fizetnék, ám tavaly a csaknem nyolcmillió háztartás közül alig 5,3 millióan tették meg – a többi azt nyilatkozta, hogy nem rendelkezik sem tévé-, sem rádiókészülékkel.

Hiába húzták a nadrágszíjat

Voltak kísérletek az anyagi helyzet rendezésére, két éve például hétszáz alkalmazottat elbocsátva átszervezéseket hajtottak végre (ennek nyomán az állandó hírcsatornát és a kulturális adót megszüntették), de ezek sem hozták meg a kívánt eredményt. Tavaly júliusban a román adóhatóság egy időre zárolta a közszolgálati médium bankszámláit, miután az jelentős adósságot halmozott fel az állammal szemben, ám ennek ellenére 2015-ben százötvenmillió eurós, vagyis negyvenhétmilliárd forintos új adósságot termeltek. A 2500 alkalmazott közül kétezret képviselő szakszervezet pert nyert a TVR ellen a fizetésemelések évek óta tartó elodázása miatt (a kollektív szerződés értelmében minden évben az inflációval arányos módon kellene őket kompenzálni), és mivel a televízió nem fizetett az ítélet után sem, kényszervégrehajtást kértek ellene.

Vidéken rekedt autó, zsebből fizetett vonatjegy

A műszaki értelemben is meglehetősen elavult médium ideiglenes vezetője idén februárban a parlament és a kormány segítségét kérte az intézmény anyagi helyzetének rendezésére – ez azóta sem történt meg, és az ideiglenes igazgató megbízatása is lejárt. A bankok már nem hiteleznek, hiszen óriási kifizetetlen hitelszámlák vannak, adó- és járuléktartozásokat halmoztak fel, és információink szerint van olyan szerkesztőségi autó, amelyik vidéken rekedt, miután a televízióval szerződésben lévő üzemanyag-forgalmazó letiltotta az üzemanyagkártyákat a tetemes tartozás miatt. A román közszolgálati televízió magyar adásának van olyan szerkesztője, aki azt tervezi: vidékről érkező meghívottainak maga fizeti ki a vonatjegyét, hogy el tudjanak készülni a műsorok. Egy másikuk keserűen úgy fogalmazott: minden pártnak, így az RMDSZ-nek is megvan a maga televíziója, ezért nem érdekelt az állami médium helyzetének rendezésében. A bukaresti pénzügyminisztérium tervei szerint a napokban a TVR fizetésképtelenségi eljárás alá kerül, és elkezdődik az újabb átszervezés.

Az EBU döntését a román publicisták nemzeti szégyenként értékelik. Az Adevarul például azt írja: a jelen pillanatban még megbízott igazgatója sincs az intézmények, így az csak sodródik gazda nélkül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »