A cseh kormányfő szerint szükség van az európai hadseregre

A migrációs hullám megmutatta, hogy szükség van az Európai Unió külső határainak megvédésére, és ehhez kell egy európai hadsereg – vélekedett Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a cseh nagykövetek értekezletének kezdetén elmondott beszédében hétfőn, Prágában.

“Meggyőződésem, hogy hosszú távon nem tudunk meglenni egy európai hadsereg nélkül” – jelentette ki a kormányfő. Szerinte az európai biztonságpolitikának arra kell irányulnia, hogy az Európai Unió “akcióképesebb és megbízhatóbb partner” legyen. Sobotka azzal számol, hogy az Európai Tanács legközelebbi ülésein már konkrét javaslatok is elhangzanak a közös hadseregről.

A nemzetközi biztonságpolitikai helyzet alakulása egyértelműen bebizonyította, hogy Csehország számára az európai uniós és a NATO-tagság “lényeges meghatározó tényező”. A legutóbbi terrorcselekmények alapján is nyilvánvaló, hogy Európának a fenyegetés minden formájára fel kell készülnie.

“Az EU és a NATO stabilitásának és cselekvőképességének szavatolása kulcsfontosságú Csehország számára. A vita a két szervezet jövőjéről már megkezdődött” – mutatott rá Bohuslav Sobotka. Leszögezte, hogy Csehország aktív kíván lenni ezen a téren, és nagy feladatok hárulnak a cseh diplomáciára is.

Csehország számára – fejtette ki Sobotka – az uniós tagságnak nincs alternatívája.

A “cseh kormány védelmezni fogja az ésszerű európai együttműködés folytatását” Nagy-Britannia kilépése után is – tette hozzá.

A cseh nagykövetek szokásos évi értekezletének első napján Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter is részt vesz. Lajcák a nap folyamán kétoldalú tárgyalásokat is folytat európai kérdésekről cseh partnerével, Lubomír Zaorálekkel és Sobotka kormányfővel.

Rovatok: KülföldTelepülés: CsehországCímkék: Bohuslav Sobotka, Csehország, hadsereg, Európa, menekültválság, külföldForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »