A csecsemőket sem kímélték a nigériai katonák

Legalább 149 ember, köztük 11 csecsemő és gyerek halt meg februárban egy észak-nigériai katonai laktanyában, ahol siralmas körülmények között tartották őket fogva a Boko Haram terrorszervezettel való állítólagos kapcsolatuk miatt – közölte szerdán az Amnesty International (AI).

A londoni székhelyű nemzetközi jogvédő szervezet videókkal, fényképekkel és szemtanúkkal készített interjúkkal támasztotta alá beszámolóját, amely szerint Maiduguriban, a Giwa laktanyában az áldozatok különböző betegségek, éhezés, kiszáradás vagy pedig lőtt sebek miatt vesztették életüket.

„Az, hogy foglyok haláláról hallani Nigéria északkeleti részén, nem újdonság”, de az „szívfacsaró”, hogy gyerekek és csecsemők halnak meg ilyen nyomorúságos körülmények között – hangsúlyozta közleményében Netsanet Belay, az AI afrikai igazgatója. Az emberi jogi szervezet képviselője azt követelte, hogy a maiduguri fogolytábort azonnal zárják be, és minden foglyot engedjenek szabadon vagy adjanak át a civil hatóságoknak. Az AI felszólította Muhammadu Buhari nigériai elnököt, hogy vizsgálja ki az említett haláleseteket.

A nemzetközi szervezet szerint mintegy 1200 embert, köztük 120 kiskorút tartanak fogva jelenleg is a Giwa laktanyában koszos, túlzsúfolt cellákban elegendő élelem és víz nélkül, továbbá megtagadják tőlük az orvosi ellátást és a jogi segítséget is. Volt foglyok az AI-nek elmondták, hogy az őrizetesek naponta csupán fél liter vizet kapnak, nem mosakodhatnak, a cellákban pedig a földön alszanak. Ezeket az embereket „önkényesen”, gyakran bizonyíték hiányában vették őrizetbe a nigériai hatóságok a Boko Haram által gyakran ostromlott északi országrészben azért, mert állítólag a terrorszervezet tagjai.

Az Amnesty International tavaly arról számolt be, hogy nyolcezer embert ölt meg a nigériai hadsereg az ország északkeleti részén, a Boko Haram elleni küzdelem során, s ez a jogvédő szervezet szerint háborús és emberiesség elleni bűncselekménnyel ér fel.

Nigériában a Boko Haram állandó fenyegetést jelent, a terrorszervezet ugyanis egy iszlám állam létrehozásáért folytat fegyveres küzdelmet az ország északi részén.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »