A családok fele hitelből finanszírozza az iskolakezdést

A magyar családok több mint fele nem tudja hitel nélkül finanszírozni az iskolakezdést – mondta Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés népjóléti bizottságának tagja azt mondta, hogy a közzétett adatok szerint a szülők több mint 18 százaléka már vett fel kölcsönt iskolakezdésre, és 35 százalékuk tervezi ezt.

A képviselő egy budapesti hipermarket előtt tartott sajtótájékoztatót, miután az iskola által összeállított lista alapján megvásárolta egy ötödik osztályos fiú tanuló tanszereit, emellett a mindennapos testneveléshez tornaruhát, valamint a tanévnyitóra ruhát és cipőt is vett. Mint mondta, nem a legdrágábbakat vette meg, hanem azokat, amelyeket egy átlagos család megengedhet magának, de még így is 40 451 forintot fizetett a tanszerekért, a tornaruháért 6500-at, az ünnepi cipőért 5500-at. Az összesen fizetett 65 000 forintban nincs benne még a póló, nadrág, fehérnemű, amelyben a gyerek iskolába megy – tette hozzá. Megjegyezte: ráadásul egy átlagos családban nem egy, hanem két, esetenként három iskoláskorú gyerek is van, így ezeknek a családoknak többszörös terhet jelent az iskolakezdés.

Szólt arról is, hogy az ötödik osztálytól kötelező az idegen nyelv tanulása is, és a szülőknek gyakran két idegen nyelvhez is meg kell venniük a könyveket, ami további akár 16 000 forintos költséget is jelenthet, és ezt szintén nem finanszírozza az állam.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: a Fidesz kommunikációs szakemberei nap mint nap a magyar családok arcába hazudnak arról, hogy mennyire ingyenes az iskolakezdés. Hozzátette: a Fidesz ne folytassa a hazug propagandát, a magyar családok tudják, mennyibe kerül az iskolakezdés.

Jelezte: a vasárnap vásárolt iskolaszereket és ruhákat Hajdú-Bihar megyében, a körzetében fogja egy hátrányos helyzetű, ötödik osztályos kisfiúnak és szüleinek felajánlani.

Bangóné Borbély Ildikó arra a felvetésre, hogy támogatja-e az MSZP a tanszerek áfájának csökkentését, azt mondta, egyetértenek a családok terheinek csökkentésével, ezért korábban már javasolták az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »