A Cobra védi a független osztrák államfőjelöltet

Az osztrák rendőrség Cobra nevű terrorelhárító alakulata védi Alexander Van der Bellent, a Zöldek által támogatott független államfőjelöltet, miután jobboldali szélsőségesek fenyegették meg életét – erősítette meg szerdán Detlef Polay, az elit rendőrségi erők szóvivője.

A politikus ellen gyilkossági fenyegetések jelentek meg a Twitteren.

„Megértem, hogy a hatóságok komolyan veszik ezeket. Összességében is élesebbé vált az egymással szembeni hangnem, egy olyan formában, amely már elfogadhatatlan” – jelentette ki van der Bellen az Oe24.tv osztrák internetes hírtelevíziónak.

Polay rámutatott, hogy a társadalmi változásokkal együtt a fenyegetésként értékelt helyzetek is folyton változnak. A közösségi média ugyanakkor alapvetően nem növelte a veszélyeztetettséget, mindössze arról van szó, hogy immár egy másik csatornán keresztül érkeznek a fenyegetések. „Ami korábban egy levél volt, ma egy Facebook-bejegyzés” – tette hozzá Polay.

December 4-én tartják az osztrák államfőválasztás korábban elhalasztott második fordulóját, amelyet azért kell megismételni, mert az alkotmánybíróság az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) indítványa alapján megsemmisítette a májusi forduló eredményét. Akkor szoros küzdelemben Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott független államfőjelölt alig több mint 31 ezer szavazattal megelőzte Norbert Hofert, az FPÖ jelöltjét.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »