A civiltörvény miatt is eljárást indíthat Brüsszel

Az Európai Bizottság a civil törvény ügyében is elindítja a kötelezettségszegési eljárást, a felsőoktatási törvény módosítása miatt kezdeményezett procedúrát pedig a második szakaszba lépteti csütörtökön – tudta meg a BruxInfo.

A lap szerint a Bizottság csütörtökön a civil törvény kapcsán egy hivatalos felszólító levelet küld, ezzel elindítja a procedúrát. Brüsszel a Velencei Bizottság hivatalos véleményére várt (ez június 20-án jött ki), és mostanra jutott arra a következtetésre, hogy indokolt lépni az ügyben, mert megítélése szerint uniós jogot sértő rendelkezéseket tartalmaz a magyar jogszabály.

A Velencei Bizottság észrevételeinek az időközben végrehajtott magyar törvénymódosítás csak bizonyos elemeit orvosolta, a leginkább kifogásolt „külföldről finanszírozott” címkézést viszont nem. A BruxInfo úgy tudja, hogy a Bizottság ezt diszkriminatívnak tartja.

Hétfőn már megírtuk, hogy Brüsszel indoklással ellátott véleményt kíván küldeni a magyar kormánynak, második szakaszba léptetve ezzel a még április végén indult jogsértési eljárást a felsőoktatási törvény módosításának ügyében. Az erről szóló döntés más ügyekkel egyetemben ezen a héten megszületik, ekkor kerül ugyanis a biztosi testület elé jóváhagyásra a kötelezettségszegési csomag.

A civiltörvénnxel kapcsolatos cikkeinket ITT találja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »