A CDU egyik vezetője: A muzulmánok Németországhoz tartoznak, nem szabad őket kirekeszteni

A CDU egyik vezetője: A muzulmánok Németországhoz tartoznak, nem szabad őket kirekeszteni

Az iszlám ugyan nem tartozik Németországhoz, de a muzulmánok igen, és nem szabad őket kirekeszteni – figyelmeztetett csütörtökön a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) egyik vezetője.

 

Volker Kauder / forrás: faz.net

Volker Kauder, a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) parlamenti (Bundestag) frakciójának vezetője a Neue Osnabrücker Zeitung (NOZ) című lapnak felidézte Christian Wulff 2010-ben elmondott híres beszédét, amelyben a volt szövetségi elnök megállapította, hogy az iszlám Németországhoz tartozik. Kauder rámutatott: a volt államfő jót akart, de nem fogalmazott elég pontosan, mert az iszlám több okból egyáltalán nem tartozik Németországhoz. “De hogy félre ne értsük egymást: a muzulmánok nagyon is hozzátartoznak Németországhoz, teljesen egyértelműen” – emelte ki a frakcióvezető a NOZ-nak adott interjúban a lap online kiadásában csütörtökön ismertetett összefoglaló szerint.

A muzulmánokat “nem szabad kirekeszteni, ahogy pillanatnyilag a jobboldali populisták teszik” – tette hozzá Volker Kauder, világossá téve egyúttal: akárcsak más vallások híveit, úgy a muzulmánokat is megilleti a vallásgyakorlás szabadsága. “Ezért természetesen mecseteket is építhetnek, minarettel együtt” – mondta a CDU-s politikus, utalva az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártra, amely a napokban elfogadott programjában nemcsak azt rögzítette, hogy az iszlám nem tartozik Németországhoz, hanem azt is, hogy be kell tiltani a minaretek építését és az imára szólító müezzinek tevékenységét. Azonban a vallásszabadság nem korlátlan, határait az alaptörvény többi értéke jelöli ki. “Nálunk a vallás soha nem áll az állam felett” – hangsúlyozta Volker Kauder.

A 2010-ben a német egység napján elmondott államfői beszéd tételmondata körül az AfD által újraindított közéleti vitáról szólva rámutatott, hogy “nem tegnap óta, hanem már évek óta” az a véleménye, hogy Christian Wulff téved. Az iszlám mindenekelőtt azért nem tartozik Németországhoz, mert “történelmileg és kulturálisan nincs meghatározó jelentősége”, és azért sem, mert nem egységes. A volt szövetségi elnök megállapítása azt sugallja, hogy “egyetlen iszlám létezik, holott ez egész biztosan nem így van”. Az iszlámnak számos irányzata van, köztük olyanok is, amelyeket “mi itt, Németországban nem tudunk elfogadni” – fejtette ki Volker Kauder.

A 82 milliós Németországban nagyjából 4-4,5 millió muszlim él, többségük szunnita török. Tavaly a menekülthullám révén valószínűleg több mint félmillióval nőtt a muszlimok száma az országban.

A Bild című lap csütörtökön ismertetett közvélemény-kutatási adatai szerint a németek 60 százaléka úgy véli, az iszlám nem tartozik Németországhoz, és csupán 22 százalék érzi úgy, hogy az iszlám a német társadalom része.

MTI

The post A CDU egyik vezetője: A muzulmánok Németországhoz tartoznak, nem szabad őket kirekeszteni appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »