A bűn az csak bűn marad

Érdekes fordulatot vett tegnap a tanúmeghallgatással és iratismertetéssel folytatódó Biszku-per tárgyalása. A védelem ugyanis a bíróság és a jelenlévő hallgatóság nem kis meglepetésére beidézte tanúnak Kádár Jánost. A bíró miután feleszmélt az első döbbenetből, megkérdezte az ügyvédet, hogy valamilyen szellemidézésre gondolt-e?

„Azért tettem az indítványt, hogy rámutassak arra, hogy miért is tisztességtelen az eljárás. A vádlottat a per során megfosztották az érdemi védekezés lehetőségétől azzal, hogy az esetlegesen mellette vallomást tehető emberek halálát követően indították az eljárást ellene. Nincs ésszerű oka annak, hogy 23 évet várt a vádhatóság Biszku Béla bíróság elé állításával” – adta meg a választ a bírói kérdésre a vádlott ügyvédje.

És az egészben a ”legszebb” és a legjellemzőbb az, hogy az indítványt és az indoklást tényleg komolyan is gondolta.

[Biszku Béla és Kádár János a Parlamentben]

Mondjuk, mielőtt közkinccsé tette volna az ügyvéd úr a nagy ötletet, azért kicsit számolhatott volna. Kádár János 1989-ben halt meg, így ha 23 évvel ezelőtt, azaz 1991-ben folytatták volna le a mostani pert, Kádárt akkor se nagyon tudták volna beidézni a bíróságra. De természetesen abban igaza van a védelemnek, hogy ésszerű oka tényleg nincs annak, hogy miért kellett erre az eljárása több mint két évtizedet várni.

Hírdetés

De lendüljünk túl ezen a kis apróságon és gondoljuk végig az előterjesztés lényegét. Biszkuék azt állítják, hogy azért nem korrekt a mostani eljárás, mert a véreskezű belügyminisztert nem tudja megvédeni egykori főnöke, aki alátámaszthatná azt, hogy Béla bá igazából jó gyerek volt anno, csak hogy – hogy nem rossz társaságba keveredett és parancsra cselekedett, ami ellen akkoriban nem volt, nem lehetett apelláta. De egyébként tiszta, mint a friss hó, egy ártatlan bárány.

Igazán szép gondolatmenet. Olyan igazi balliberált eszmefuttatás.

Ennyiből meg lehetne kérdőjelezni az összes valaha élt háborús bűnös felelősségét, mondván az XY diktátor, vezér, akárki már halott, így nem tudja elmondani és így bizonyítani, hogy ő adott parancsot a beosztottjainak arra, hogy gyilkolják halomra az embereket. Ergo mindenki parancsra cselekedett, csak az nem, aki a létra legmagasabb fokán állt. Ergo rajta kívül mindenki ártatlan.

Az egész történet, ha jól belegondolunk egy pontos látlelet, egy valós kórkép a mai Magyarországról.

Több mint 20 év kellett ahhoz, hogy elkezdődjön első kommunista gyilkos pere. Aztán amikor végre elkezdődött a ”független” bíróság részéről ott akadályozták az ügy előremenetelét, ahol tudták. Eljutottunk odáig, hogy az Alkotmánybíróságnak kellett döntenie abban, hogy egyátalán lehet-e vizsgálni a kérdést vagy sem. Most pedig ott tartunk, hogy a védelem be akarja idézni Kádárt, hogy ezzel támassza alá a nyilvánvalóan és bizonyítottan bűnös Biszku Béla elleni eljárás tisztességtelenségét.

Döbbenet.


Forrás:radicalpuzzle.blogspot.com
Tovább a cikkre »