A brüsszeli migrációs politikát támadta

A brüsszeli migrációs politikát támadta

A brüsszeli migrációs politikát támadta a magyar külügyminiszter nem sokkal azután, hogy a kancelláriaminiszter arról beszélt, nem tudna nyugodt szívvel az uniós tagság mellett szavazni. Az MSZP attól tart, Magyarország 2018 után a kilépés felé halad majd, a Jobbik azonban a Fidesz kommunikációs trükkjének tartja Brüsszel kormánypárti kritizálását.

Brüsszelt meg kell állítani, véget kell vetni az európaiak akaratával ellentétes, erőszakos bevándorlási politikának. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában kritizálta ismét az Európai Uniót. A tárcavezető szerint minden olyan ország vagy politikai szerveződés, ahol a politika az emberek akarata ellenére formálódik, előbb-utóbb meggyengül.

„A brit népszavazás eredményét is a brüsszeli bevándorláspolitika befolyásolta abba a nemkívánatos irányba, amivel nem számoltunk előre. Ez is azt mutatja, hogy Brüsszelt meg kell állítani, véget kell vetni annak az erőszakos, az európai emberek akaratával ellentétes brüsszeli bevándorláspolitikának, amely egyrészt okozta a brit népszavazás eredményét, másrészt veszélyezteti az unió egységét” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

Lázár János korábban a kritikáknál is tovább ment. A kancelláriaminiszter – magánvéleményét megfogalmazva – arról beszélt, hogy nem tudna igennel voksolni Magyarország uniós tagsága mellett egy esetleges népszavazáson. A külügyi bizottság szocialista tagja testület előtt vitatná meg a miniszter kijelentéseit. „Lázár János 3 milliárd forint uniós forrás haszonélvezője, nehéz elképzelni, hogy hátsó szándék nélkül mondja azt, amint mond, ezért mondom azt, hogy az Orbán-kormány megkezdte azt az előkészületet, ami arról szól, nem ebben az évben, nem a jövő évben, de 2018 után Magyarországot egy olyan irányba tolja, ami az ország EU-s kilépését is eredményezheti” – fogalmazott Mesterházy Attila, a külügyi bizottság tagja.

Az Együtt szerint az unió egységét a kormány populista hozzáállása veszélyezteti. Az LMP szóvivője a kormány egyértelmű álláspontjára kíváncsi. „Azt várjuk a magyar kormánytól, hogy alakítson ki egy határozott álláspontot, határozottan védje meg a magyar fiatalok jogait, harcoljon az ő érdekeikért. Azt várjuk Orbán Viktortól, hogy minden magyar miniszterelnöke legyen, így legyen annak a több százezer magyar fiatalnak is a miniszterelnöke, akik jelenleg Angliában dolgoznak, Angliában élnek. Ebben a helyzetben konkrét válaszokat kell adnia a magyar kormánynak, azt várjuk Orbán Viktor kormányától, hogy mondják meg, hogyan, kivel, mikor, milyen módon fognak tárgyalni, milyen pontos lépéseket fognak megtenni” – nyilatkozta Kanász-Nagy Máté.

A jobbikos Gyöngyösi Márton Lázár János szavait kommunikációs trükknek tartja. „Itt most a politikai marketingnek és a szokásos fideszes kommunikációnak egy újabb megnyilvánulását láthatjuk. Hogy mondja ilyen gőg, leeresztő módon egy kicsit az EU-szkeptikus szavazóbázis fele is üzengetni kell. De ez egy teljesen felelőtlen politika” – jelentette ki a Jobbik külügyi bizottságának alelnöke.

A Nézőpont Intézet egy héttel a brexit után tette fel a távozásról szóló kérdést. A felméréséből kiderül az is, hogy magyarok többsége sem támogatná hazánk távozását az unióból. „A magyaroknak a kétharmada nem értene egyet, ha Magyarország kilépne az Európai Unióból. A brexitet legkevésbé a Jobbik szimpatizánsai tartják aggályosnak a párt szavazónak közel egyötöde véli úgy, hogy jól döntöttek a britek a kilépéssel, leginkább az LMP és a DK mondták azt, hogy negatívan ítélik meg azt, hogy Nagy-Britannia elhagyná az Európai Uniót” – szögezte le Deák Dániel, a Nézőpont Intézet elemzője.

Közben az Angliában dolgozó magyar munkavállalók hétfőre demonstrációt szerveznek a szigetországban Nagy-Britannia uniós tagsága mellett.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »