A brit Bellingcat szervezet újabb bizonyítékokat tett közzé a Donyec-medencei orosz invázióról

Az oknyomozó újságírókból álló Bellingcat brit civil szervezet legfrissebb tényfeltáró írásában olyan műholdas felvételeket tett közzé, amelyek szerinte bizonyítják, hogy 2014 augusztusában az orosz hadsereg egységei behatoltak Ukrajna keleti részébe – hozta nyilvánosságra csütörtökön az ukrán sajtó.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint a Bellingcat szerdán közzétett anyagában azt írta, hogy a felvételeken “orosz katonai szállítóeszközök, tüzérségi lőállások, valamint az orosz-ukrán határon nyitott új átkelők láthatók”. A felvételek készítésének időpontja pedig egybeesik a kelet-ukrajnai orosz invázió fő hullámával, beleértve az orosz katonák megjelenését ukrán területen a határtól 10 kilométerre – összegezte a szervezet.

A tényfeltáró anyag készítői kifejtették, hogy az említett műholdas képek 2014. augusztus 26-án készültek. A rajtuk felfedezett katonai eszközök és állások az augusztus 23-ig készült felvételeken még nem láthatók, eszerint az orosz erők benyomulása Kelet-Ukrajnába a két dátum közti időszakban történt.

A Bellingcat emlékeztetett arra: a Reuters hírügynökség 2014. augusztus 26-án arról számolt be, hogy több tucat “azonosítatlan, erősen felfegyverzett, orosz akcentussal beszélő idegen” jelent meg egy Donyeck megyei faluban, 14 kilométerrel északnyugatra az orosz-ukrán határtól.

Az újságírók megjegyzik, hogy nyilvánvalóan az említett idegen fegyveresekhez tartozhatott az a tíz orosz deszantos, akiket a Donyeck megyei Dzerkalne településnél – csaknem negyven kilométerre a legközelebbi határátkelőtől – vettek őrizetbe 2014. augusztus 24-én. Moszkva azt állította, hogy az orosz katonák gyakorlatozás közben “tévedtek át” Ukrajnába.

Az ukrán fegyveres erők 2014 nyarán heves offenzívát indítottak a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok ellen, és augusztusra a két megszállt megye, Donyeck és Luhanszk mintegy kétharmadát visszafoglalták. Kijev szerint emiatt Oroszország arra kényszerült, hogy nyíltan beavatkozzon a fegyveres konfliktusba. A kijevi hadműveleti parancsnokság 2014. augusztus 25-én jelentette, hogy több páncélozott harcjárműből és harckocsiból álló konvoj hatolt be Oroszország felől Ukrajna területére Donyeck megye déli részénél. A Kreml azóta is tagadja, hogy orosz fegyveres erők tagjai részt vennének a kelet-ukrajnai konfliktusban. Rá két napra Kijev közölte, hogy orosz katonai alakulatok megszálltak több települést, köztük az Azovi-tenger partján fekvő Novoazovszkot. Ezt követően a donyecki szakadárok napok alatt kiterjesztették területüket a megye – addig ukrán állami irányítás alatt álló – déli részére, egészen az Azovi-tenger partjáig. A konfliktus ezután “állóháborúvá vált”, az ukrán fegyveres erők leálltak az előrenyomulással, és szeptemberben megkezdődtek a tárgyalások Minszkben a válság politikai megoldásáról.

Rovatok: BelföldTelepülés: UkrajnaCímkék: Kelet-Ukrajna, ukrán válság, orosz katonák, Ukrajna, ukrajnai hírek, Oroszország, ukrán-orosz viszonyForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »