A Brexit-kampány arca rájött: kéne egy terv a kilépés utánra

Kellene egy terv Nagy-Britanniának a Brexit utánra – a nem túl meglepő ötlettel Boris Johnson volt londoni polgármester, a kilépéspárti kampány egyik fő arca állt elő a Telegraphban írt publicisztikájával. Johnson rácsodálkozását, hogy most már nem ártana lassan terveket keresni, miután győztek, a legtöbb kritikus szürreális, rossz viccnek látja, pedig egyre inkább úgy tűnik, ez a brit politikai valóság.

Johnson egy öt pontból álló listát is elkészített, mik azok a tények, amelyekre építeni lehet a későbbiekben – más kérdés, hogy az öt pont többsége is minimum megkérdőjelezhető. A volt londoni polgármester ott kezdi, hogy szerinte az országban élő EU-s polgárokra nem vár semmilyen veszély – a mostani bizonytalan politikai helyzetben ilyen kijelenteni legalábbis bátor dolog. Második pontként azt írta: az EU gazdasági érdeke is, hogy vámok és kvóták nélküli szabad piacot tartsanak fent Nagy-Britanniával. Az EU több döntéshozójának szavaiból nem éppen ezt a forgatókönyvet valószínűsíthetjük. Johnson szerint arra is lehetőség van, hogy világszerte szabadkereskedelmi megállapodásokat kössenek – ez azonban most sokkal inkább kötelezettség, nem lehetőség, mert a kilépés után mindenképp egy sor szerződést újra kell tárgyalniuk az EU partnereivel is.

Azt az elképzelést is felvetette, hogy biztonsági és egyéb kérdésekben továbbra is támogathatja Nagy-Britannia Európa többi államát, akár a kezdeményezések élére is állva, de csakis kormányközi szinten. Végül az ötös listát azzal a megállapítással zárta: a jövő fényes.

Szerző: VG Online


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »