A Brexit előnyeit is felfedezték a kelet-közép-európai lapok

A brit népszavazáson hozott döntés számos kockázattal jár Lengyelország számára, mely több szempontból szövetségest látott Londonban – állapította meg a Rzeczpospolita című jobbközép, független napilap szombati kommentárjában.

A cikk szerzője, Michal Szuldrzynski szerint mindazonáltal a Brexit után a mainál nagyobb lehet Lengyelország jelentősége az Európai Unióban, amennyiben Varsó aktívan bekapcsolódik az EU jövőjéről szóló vitába. Nem kizárt az a forgatókönyv, hogy az EU az euróövezetre csökkenti a tagállamok körét, ezért Varsónak jeleznie kellene: kész az euró bevezetésére. Amennyiben a kormány nem így dönt, mindent meg kell tennie, hogy Lengyelország mégis bekerüljön az unió "kemény magjába" – véli a napilap kommentátora.

A WSieci című konzervatív hetilap kommentátora úgy vélekedett, Varsó elveszíti szövetségesét "az uniós szklerózis elleni harcban", a tagállamok között megindul a küzdelem a befolyásért, a súlypont még jobban Párizs és Berlin felé tolódik el. Lukasz Warzecha szerint "az apokaliptikus forgatókönyvek mégsem válnak be", London elrendezi az EU-val való viszonyát, bár pesszimista forgatókönyv szerint "az euroföderalisták megpróbálják keresztülvinni beteges ötleteiket". Varsó a Brexit után átvehetné London eddigi szerepét, kiállva "a rugalmas, az állampolgárokat meghallgató, bürokráciamentes" EU mellett – állapította meg a kommentátor.

Az Európai Egyesült Államoktól az unió széthullásáig terjednek az oláh jóslatok

Az Adevarul című román liberális lap szombati számának kommentárja szerint Nagy-Britannia távozásának az Európai Unióból pozitív hozadékai is vannak.

A cikk szerzője, Marius Marin Lulea úgy véli, az Európai Unió megerősödik Nagy Britannia távozása után, egyszerűbb lesz a döntéshozatal, nem lesz már kerékkötője az Európai Egyesült Államok megalakulásának, amelyben felértékelődnek a kelet-közép-európai államok, köztük Románia.

Ugyancsak az Adevarulban Gabriel Elefteriu azt fejtegeti: Európa azt aratja le, amit vetett. Az Angliában élő szerző szerint hiba az euroszkeptikusokban az EU-t megsemmisíteni akaró ellenséget látni. A kilépésre voksolók közül sokan inkább azt üzenték: nem ilyen uniót akartunk, és nem mindenáron. Nézete szerint az EU-nak intézményi reformra van szüksége, ha fenn akar maradni, és le kell tennie arról, hogy egy államok feletti szuperhatalommá váljon.

Hírdetés

A jobboldali Evenimentul Zileiben Silviu Sergiu azt állítja, hogy a Brexittel csak Oroszország nyer, amelynek még jobban "megnő majd az étvágya". A brit ellenkezés nélkül Németország még inkább Moszkva felé fogja húzni az Európai Uniót, a kelet-európai országok legnagyobb rémületére, így a migrációs válságtól amúgy is meggyengült unió aligha kerülheti el a szétesést – állítja a szerző.

Cseh lapok: a britek tudják mit akarnak, Európa nem

A nagy-britanniai népszavazás eredménye felett nem a briteknek, hanem inkább "az EU maradékának" kellene elgondolkodnia – írta a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap szombati kommentárjában. Úgy véli: Nagy-Britanniának segíteni fog az EU-ból való távozás, új energiát ad neki, míg az EU-ra inkább a szétesés vár, jó esetben békés úton.

A Brexit gazdasági szempontból is nagyobb probléma a kontinentális Európa, mint Nagy-Britannia számára. "Tehát nekünk nagyobb szükségünk van Britanniára, mint neki ránk" – vélekedett a lap. Rámutatott, hogy Nagy-Britannia mindig gazdasági impérium akart lenni, és nem volt szüksége belépni az európai országok klubjába. "Most az az érzés kerekedett felül, hogy beveszik őket a migránsok, és Brüsszel szabályozza őket, hogy mindez nincs ellenőrzésük alatt, hogy valaki fékezi őket. Ezért kiadták a jelszót: Exit!" – írja az újság.

A cseh lap a legrosszabbnak azt tartja, hogy míg a britek most a B-tervről fognak tárgyalni, a kontinentális Európának semmiféle jó terve sincs a jövőről.

A Lidové Noviny című konzervatív lap szerint nincs semmi vész. A legoptimistább forgatókönyv az, hogy Nagy-Britannia olyan státust szerez, mint Norvégia vagy Svájc: ezeregy szállal Európához kötve, de formálisan mégis kívül lesz.

Míg a britek tudják, mit akarnak, Európa válasza a brit döntésre egyelőre csak alakulófélben van – mutatott rá az újság.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »