A Brexit dominóhatást válthat ki Kelet-Európában

Nem kizárt, hogy dominóhatást vált ki Kelet-Európában, ha a britek jövő hét csütörtökön úgy döntenek, hogy elhagyják az Európai Uniót – mondta a Tagesspiegel am Sonntag című, vasárnap megjelenő német lapnak adott interjúban Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter.

 

A lap honlapján közzétett interjúrészlet szerint Asselborn úgy véli, hogy a britek kilépése megerősítheti az európai integráció ellenzőit Kelet-Európában. A luxemburgi szociáldemokrata miniszter elképzelhetőnek tartja ugyanis, hogy hallgatólagos megállapodás jött létre az egy pártcsaládhoz tartozó David Cameron és Jaroslaw Kaczynski, a lengyel kormánypárt vezetője között.

 

Történelmi hiba

 

A luxemburgi külügyminiszter szerint David Cameron “történelmi hibát” követett el azzal, hogy népszavazást kezdeményezett az uniós tagságról. Asselborn rámutatott: azt a problémát, hogy a britek jelentős részének ellenérzései vannak az Európai Unióval szemben, nem fogja megoldani az sem, ha egy szűk többség a bennmaradásra szavaz.

 

Jean Asselborn mindazonáltal az interjúban világossá tette álláspontját, miszerint az európai integrációt, “békeprojektet” akkor is folytatni kell, ha a britek kilépnek.

 

Az újratárgyalás nem opció

 

A luxemburgi diplomácia vezetője arról a véleményéről is beszélt a lapnak, hogy ha a britek a kilépésre, a Brexitre szavaznak, akkor szó sem lehet újabb tárgyalásokról, hogy mégis bent maradjanak.

 

“Az újratárgyalás nem opció, ha másért nem, hát azért, mert tiszteletben kell tartani a demokratikus döntést. Ha a britek a Brexitre szavaznak, akkor a Brexit be fog következni”

 

– jelentette ki.

 

MTI

 

Nyitókép: londoniapro.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »