A Brâncuşi-szobor megvásárlására kötelezik a román államot a tulajdonosok

A román államnak akkor is meg kell vásárolnia Constantin Brâncuşi a Föld bölcsessége című kisplasztikáját, ha a bukaresti kormány által meghirdetett közadakozás sikertelen lesz – jelentette ki a szobor tulajdonosait képviselő ügyvéd. 

brancusi a fold bolcsessege 1_bBogdan Grabowski a News hírügynökségnek kedden azt mondta: a román államnak ki kell fizetnie a 11 millió eurót, amiről a felek még márciusban megállapodtak. Az ügyvéd szerint a tulajdonosok szemszögéből mellékes, hogy a pénzt a kormány honnan teremti elő, az állam ugyanis elkötelezte magát, és a szerződést aláírták.

A bukaresti kormány szóvivője, Liviu Iolu ugyanakkor szerdán közölte, a felek nem írtak alá szerződést, csupán jegyzőkönyvben rögzítették a megállapodást.

A földön ülő meztelen nőt ábrázoló műalkotás jelenleg Paula Romascu Ionescu és Alina Şerbănescu tulajdonában van, akik a szobrot 1911-ben megvásárló Gheorghe Romascunak, Brâncuşi egyik barátjának a leszármazottai. Velük márciusban állapodott meg a román kormány, hogy megvásárolja 11 millió euróért a szobrot.

Az eredeti tervek szerint a bukaresti kormány 5 millió eurót ajánlott fel állami forrásból, a többi 6 millió eurót közadakozásból akarják összegyűjteni.

Csakhogy a lakosság eddig nem mutatkozott bőkezűnek, és augusztus közepéig mindössze 562 ezer euró gyűlt össze, ami a kitűzött 6 millió eurónak a tíz százalékát sem éri el. A közadakozást október 31-ig folytatják.

A modern plasztika egyik meghatározó egyéniségeként elismert Brâncuşi 1876-ban született Romániában és 1957-ben halt meg Párizsban. Kevés műve található Romániában, köztük az egyik legismertebb, egy monumentális zsilvásárhelyi alkotás, A végtelen oszlop, amelyet az első világháború áldozatainak emlékére emeltek 1937-ben.

Dacian Cioloş miniszterelnök márciusban úgy vélte, a román állam szegény, de Brâncuşi művét illetően „most vagy soha” helyzet állt elő, hiszen ha az állam nem él elővásárlási jogával, örökre elveszítheti a szobrot, és ezáltal Románia még szegényebbé válna. A közadakozással nem értenek egyet a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező szociáldemokraták (PSD). Ők úgy vélték, hogy a teljes összeget az államnak kellene kifizetnie.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »