A Brădet cég alkalmazottainál is kimutatták az E. coli-fertőzést

A Brădet cég alkalmazottainál is kimutatták az E. coli-fertőzést

A Lactate Brădet tejtermékeket gyártó Curte de Argeş-i vállalat hét alkalmazottjánál, valamint egyik szállítójánal is kimutatták a hemolitikus urémiás szindrómát okozó E. coli-baktériumfertőzést – közölte az Argeş megyei egészségügyi igazgatóság, amely 19 személyt vizsgált meg.

bradet432_b

Az igazgatóság szóvivője azt mondta, értesítették az egészségügyi minisztériumot is a fejleményekről. Marius Badea, a cég vezetője szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a „cég egyik dolgozója sem beteg”, és hogy a gyárból vett minták eredményei mind negatívak lettek, a hét, E. coli-baktériummal fertőzött alkalmazott közül egyik sem dolgozott a túróval.

Badea kedden azt nyilatkozta, hogy az igazgatóság értesítése szerint az alkalmazottak 70 százaléka hordozza az E. coli-baktériumot, de nem szorulnak orvosi kezelésre. Az Argeş megyei prefektus szerint március 11-én közölték a prefektúrával, a vállalat dolgozói megfertőződtek a baktériummal.

„A leleteket természetesen elküldték az egészségügyi minisztériumnak, hogy megállapítsa, ugyanez a baktériumtörzs fertőzte-e meg a súlyos veseelégtelenséget okozó hemolitikus urémiás szindrómával a közelmúltban kórházba került kisgyerekeket” – mondta Cristian Soare prefektus.

Szerdán egy 14 hónapos gyerek került hemolitikus urémiás szindrómával a bukaresti Marie Curie-kórházba, ahol jelenleg négy gyereket kezelnek ilyen tünetekkel – közölte Mihaela Bălgrădean, az intézmény nefrológiai osztályának vezetője.

Újabb tömeges ételmérgezés

Tizenhét Buzău megyei diákot szállítottak szerdán kórházba ételmérgezés miatt. A joiţai gyerekeket, akik az iskolában joghurtot fogyasztottak, majd rosszul lettek, hányás és hasmenés miatt a Râmnicu Sărat-i kórházba szállították.

A Buzău megyei közegészségügyi igazgatóság közlése szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a diákok az iskolai tej-kifli program keretében kapták-e a joghurtot, de a termékből mintát vesznek, hogy kiderítsék, mi okozta a fertőzést. Az elmúlt hetekben egyébként több iskolából kerültek kórházba gyerekek, mivel romlott élelmiszert fogyasztottak a tej-kifli program keretében.

Szintén hemolitikus urémiás szindrómával került az olaszországi Firenze egyik kórházába kedden egy 14 hónapos romániai gyerek, aki a Brădet tejfeldolgozó cég által gyártott sajtot fogyasztott – írta a La Repubblica című lap cikke. A firenzei orvosok szerint a hemolitikus urémiás szindrómát az Escherichia coli-baktérium okozta. Az élelmiszerbiztonsági hatóságok azonnal epidemiológiai vizsgálatokat rendeltek el Firenze környékén, mivel azt gyanítják, hogy Romániából származó tejtermékek okozták a fertőzést.

Argeș megyében 42 kisbaba került kórházba véres hasmenést és veseelégtelenséget okozó baktériumfertőzéssel, hárman közülük életüket vesztették. Achim Irimescu mezőgazdasági miniszter korábban közölte, hogy több Argeş megyei kisbaba megbetegedését az okozta, hogy Brădet termékeket fogyasztottak.

Később a miniszter azt mondta, hogy nincsen kapcsolat az Argeş megyei babák megbetegedése és a Brădet termékek fogyasztása között. A Brădet tulajdonosa, Marius Badea sajtótájékoztatón bejelentette, hogy cége hírnevét megtépázták, vállalkozása megbukott, és hogy bezárja gyárát. Az egészségügyi minisztérium szerint megtörténhet, hogy a gyár bezásárásával életeket mentenek meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »