A "botrányok házában" barátkozott Netanjáhuékkal a lengyel kormányfő

A "botrányok házában" barátkozott Netanjáhuékkal a lengyel kormányfő

A Beata Szydlo miniszterelnök vezette lengyel kormányküldöttség tegnap esti jeruzsálemi közúti balesete után a lengyel politikusokat Binjámin Netanjáhu izraeli miniszterelnök vacsorán látta vendégül a kormányfői rezidencián. A lengyel miniszterelnökön kívül a vacsorára hivatalos volt még Witold Waszczykowski külügyminiszter is – írja a Kikár Há-Sábát izraeli ortodox vallásos hírportál.

Beata Szydlo, aki nemrégiben már Varsóban is találkozott a békegalamb Bibi Netanjáhuval, ezúttal az izraeliek által „botrányok házaként” is emlegetett (Bibi feleségének gazdasági húzásai és az alkalmazottakkal való durva bánásmódja miatt – J. K.) nyugat-jeruzsálemi miniszterelnöki rezidencián tehette le hűségesküjét a „gázai mészárosnak”: „Köszönöm, hogy ismét találkozhattam önökkel (Bibire és Bibinére vonatkoztatva – J. K.). Számomra nagy megtiszteltetés, hogy az önök otthonának vendége lehetek”, jelentette ki Beata Szydlo, majd áttért mondókájának a történelmi részére: „Lengyelországot és Izraelt a közös múlt és a közös jövő köti össze.”

Ma, szerdán a lengyel és az izraeli kormánytagok ismét megbeszéléseket folytatnak, amelyek célja – a Kikár Há-Sábát hírportál értesülése szerint – a két ország gazdasági, tudományos, kibernetikai, kulturális, biztonsági és védelmi kapcsolatainak szorosabbra fűzése.

Az elmúlt években Bibi feleségének túlkapásairól elhíresült, a nyugat-jeruzsálemi Tálbijje negyedben álló miniszterelnöki otthon épületéről is illik néhány szót ejteni Beata Szydlo ottani vendégeskedése alkalmából.

A Szmolenszkin és a Balfour utca sarkán levő, a múlt század ’80-as éveiben valóságos katonai erőddé kiépített kockaház 1941-ben ugyanis II. Péter Karagyorgyevics, az utolsó jugoszláv király ideiglenes lakóhelyeként is szolgált, miután Belgrádban (angol segítséggel – J. K.) katonai puccsot hajtottak végre ellene, majd a Wehrmacht bevonulása elől véglegesen menekülni kényszerült – s egészen Palesztináig meg sem állt… A zsidó állam kialakulását lehetővé tevő 1948-49-es, úgynevezett első arab-zsidó háború (a zsidó történetírás szerint: függetlenségi háború – J. K.) idején a Menáhem Begin (később a Likud alapítója – J. K.) főparancsnoksága alatti Irgun (Écel) nevű zsidó terrorszervezet sebesült fegyvereseit ellátó katonai kórházként szolgált a mostani miniszterelnöki rezidencia. A ’70-es években előbb külügyminiszteri, majd miniszterelnöki rezidenciává alakították át az épületet.

El-Kudszi – Kuruc.info


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »