A borzongásra vágyóknak sem kellett csalódniuk

A borzongásra vágyóknak sem kellett csalódniuk

Egyre többen használják ki azt az évi egy alkalmat, amikor éjszaka is látogatható több hazai állatkert. A szórakozás mellett tanulni is lehet: kapcsolódó programként az erdőtűz veszélyeire hívják fel a figyelmet, miután tavaly több tízezer alkalommal gyulladtak ki erdős területek, ennek pedig főként az emberi gondatlanság az oka – derült ki az állatkertek éjszakájának kísérőprogramján.

Országszerte tizenkét állatkert várta a szokásos nyitva tartási idő után a látogatókat az állatkertek éjszakáján. A rendezők különleges programokkal várták az érdeklődőket. „A programok egy része az látványetetés, tehát érdekes állatok kapnak enni, úgyhogy ott valami izgalmas dolog történik. Például az óriásvidrák, akik nagy akrobatamutatványokat mutatnak be. Aztán sokan szeretnek egy kicsit megborzongani azon, hogy mondjuk hogyan tépik szét a zsákmányt a piráják, egy egész raj pirája fog jóllakni” – mondta a Hír TV-nek Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője.

Az oroszlánnak szokatlan volt az éjjeli műszak, de az állatokra több ezren voltak kíváncsiak késő este is. Pécsett az egyébként is éjjel vadászó állatok etetése volt az egyik fő attrakció. „Igen, a patkány az egy jó csemege egyébként. Nem csak a tigrispiton szereti, hanem többek között a ragadozó állataink, a macskafélék is fogyasztják” – árulta el az egyik gondozó.

Az állatkertek éjszakájával párhuzamosan a Budakeszi Vadasparkban az erdőtüzek veszélyére hívták fel a figyelmet. A környezetvédelmet és az erdő helyes látogatását már egészen kis kortól meg lehet ismertetni a gyerekekkel, persze a megfelelő játékokkal és környezetben. „Magyarországon a rossz években több mint 20 ezer erdő és vegetáció tűz keletkezik és ez mintegy 500 millió négyzetmétert is érinthet. S mivel itt, a Budakeszi Vadasparkban olyan állatfajokat mutatnak be, amik a Kárpát-medencében őshonosak, ezeket a fajokat is, illetve ezen fajok egyes egyedeit is veszélyeztethetik ezek az erdőtüzek. Ezért találtuk ki együtt a Budakeszi Vadasparkkal, hogy így az állatkertek éjszakája másnapján, amikor még többen jönnek ide el, hogy az erdőtűz témával foglalkozunk. Megtanítjuk a gyerekeket arra, hogy hogy kell tüzet rakni, hogy kell eloltani, és különböző játékos feladatokat találtunk ki együtt” – mondta Nagy Dániel, a Nébih Erdészeti Igazgatóságának igazgatóhelyettese.

A Magyarországon előforduló erdő és vegetációtüzek 99 százalékát emberi gondatlanság, tehát égő cigaretta eldobása, vagy egy rosszul eloltott erdei tábortűz okozza.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »