A borászok sokkolják termelőiket?

A borászok sokkolják termelőiket?

Néhány nap múlva kezdődik a szüret a Mátra alján, de az átvételi árról még semmit sem közöltek a termelőkkel a felvásárlók. Beszélgetőtársaink szerint a borászok sokkolják az alapanyag-termelőiket. Ezer forint alatt már nem lehet minőségi bort kapni. Létezik még olyan termék, amelynek az alapanyagáért az eladási ár 10 százalékát sem adják meg a feldolgozók? A szóbeszéd szerint 65-70 forintos kilónkénti ár kerül majd a felvásárlók táblájára. Ennyi szőlő éppen egy 7 és fél decis üveg borhoz kell. Mintegy 300 termelő nevében két asszony vázolja az áldatlan helyzetet a Soroló kamerája előtt.

Elhúzódó, nehéz aratás lett az idei. Pedig a termés betakarításának 70 százalékáig nem okozott gondokat az időjárás. Akkor kezdődtek a vissza-visszatérő és nagyon kiadós esők. Ennek hatására megyénként igen nagy különbség lesz a gabonatermelők bevétele és jövedelme között. Akik még most is aratnak, szinte egészen bizonyosan, az idén veszítenek a búzán.

Gulyás Oldal Nándor a jugoszláv háborúk idején települt át a Vajdaságból Magyarországra. Itt újraalapította sertéstenyésztő gazdaságát. Az angol nagyfehér fajtában hitt. Ilyen állatokat csak nagyon kevesen tenyésztenek felénk. Először feltűnést azzal keltett, hogy a telep összes párkányára muskátlikat is ültetett, a vállalkozásának rendezettsége szokatlan volt akkoriban. Huszonegynéhány év után is talpán áll a gazdasága. Érdemes odafigyelni arra, amit a sertéstartásról, a mértékletességről, a meggazdagodásról mond a tapasztalt gazda.

A Soroló augusztus 6-ai adása.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »