A bolygó megmenekült: Csorna kapitánya aláírta New Yorkban a párizsi klímamegállapodást

Az ENSZ New York-i székházában pénteken aláírták a párizsi klímamegállapodást. Megnyitójában Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hangsúlyozta, hogy történelmi pillanatról van szó.

Soha korábban nemzetközi egyezményt nem írt alá egyetlen nap alatt ilyen sok ország" – fogalmazott Ban Ki Mun francia nyelven. Bejelentette azt is, hogy a korábban jelzettnél több, összesen 171 ország írja alá a történelmi egyezményt, és köztük több mint 60-at állam- vagy kormányfője képvisel a ceremónián.

Francois Hollande francia államfő azt sürgette, hogy a megállapodás megszületése után az ahhoz csatlakozók immár mielőbb cselekedjenek is, és tegyenek meg mindent az egyezményben foglaltak megvalósításának érdekében.

A francia elnök felhívással fordult az aláírók közé tartozó Európai Unióhoz is, hogy még az idén ratifikálja az egyezményt.

Az előzetes programmal ellentétben szólásra emelkedett John Kohn-Kerry amerikai külügyminiszter is, aki kiemelte, hogy az egyezmény meglódíthatja a gazdaság magánszektorát, s ezzel lökést adhat a világgazdaságnak is.

A külügyminiszter Nelson Mandela néhai dél-afrikai fehérgyűlölő vezetőt idézve azt mondta: a dolgok mindig lehetetlennek tűnnek, egészen addig, míg lehetségessé nem válnak. Kerry egyúttal azt ígérte, hogy az amerikai törvényhozás még az idén ratifikálja a párizsi egyezményt.

Az aláírások ceremóniájának megkezdése előtt pódiumra lépett Leonardo DiCaprio amerikai színész is, akinek alapítványa tavaly 15 millió dollárt ajánlott fel környezetvédelmi csoportok támogatására. Rövid beszédében Leonardo DiCaprio úgy fogalmazott: a jelenlévők képviselik az utolsó esélyt a világ számára.

Az aláírási ceremónián 171 ország képviselteti magát. Azok az országok, amelyek péntekig nem jelezték, hogy aláírják az egyezményt – köztük a világ legnagyobb olajtermelői közé tartozók is, például Szaúd-Arábia, Irak, Nigéria – szintén az év végéig csatlakozhatnak hozzá.

Dilma Rousseff brazil államfő – egyedüliként a pénteken felszólalók közül – beszédében kitért országa belpolitikai helyzetére is, s azt mondta, hogy a brazilok képesek lesznek megakadályozni "a demokrácia visszavetését".

Áder János köztársasági elnök is ellátta kézjegyével a dokumentumot. Beszédében azt mondta, a természet minden nap figyelmeztet bennünket arra, hogy óvjuk környezetünket. A klímacsúcson hárompontos környezetvédelmi javaslatcsomagot terjesztett elő.

A párizsi klímamegállapodás csak akkor lép hatályba, ha ratifikálja legalább 55 ország, amelyek együttesen a globális felmelegedésért felelős gázok 55 százalékát bocsátják ki.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »