A bolgárok is törvényben tiltják a nikáb viselését

A szófiai parlament pénteken jóváhagyta azt a törvényt, amelynek értelmében tilos az arcot eltakaró fátyol viselése nyilvános helyen.

Franciaország és Belgium után Bulgária a harmadik európai ország, amely ilyen jogszabályt fogadott el.

A zömében ortodox vallásúak lakta balkáni országban terjedőben van a szalafista (radikális iszlám) irányzat az ott élő muzulmánok körében, és ezzel függ össze a törvény elfogadása is. A nacionalista Hazafias Front által beterjesztett jogszabály értelmében nyilvános helyen tilos a félig vagy teljesen átlátszó fátyol viselése, kivéve, ha egészségügyi vagy foglalkozásbeli okok indokolják. A mecseteket mentesítették a tilalom hatálya alól.

Komoly pénzbüntetés és bukják a szociális juttatást

A rendelkezés megsértőit 200 leva (31600 forint) pénzbüntetéssel sújtják – minden további törvénysértés esetén 1500 levát (237000 forint) kell fizetniük –, és ideiglenesen megvonják tőlük a szociális juttatásokat is. A fátyolt viselő köztisztviselőket még nagyobb pénzbüntetéssel sújtják.

Török és roma muzulmánok

Bulgáriának, amely egykor része volt az Oszmán Birodalomnak, több évszázados hagyományokkal büszkélkedő muzulmán közössége van. A lakosság mintegy 13 százaléka muzulmán hitű, ők jórész törökök vagy roma nemzetiségűek.

Most kezd terjedni

Az arcot eltakaró kendőt (nikábot) sohasem viselték a helyi muzulmán közösség tagjai, ez csak mintegy három éve szokás a közép-bulgáriai Pazardzsik roma negyedében, amely székhelye az önhatalmúlag kikiáltott imámnak, Ahmed Muszának, akit a radikális iszlám terjesztéséért elítéltek. A fátyol viselése más településekre is átterjedt.

Idén áprilisban Pazardzsik városa elébe ment a mostani törvénynek, és megtiltotta az egész testet elfedő fátyol viselését, és eddig nyolc nőt büntettek meg. Négy másik város is hasonló szabályozást vezetett be.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »