A bizonytalanok lehetnek a mérleg nyelve

A bizonytalanok lehetnek a mérleg nyelve

Szoros eredmény várható a nagy-britanniai népszavazáson a legutóbbi felmérések szerint. A piac viszont arra számít, hogy a maradáspártiak győznek az ország uniós tagságáról szóló referendumon. Estig 46 millió választót várnak az urnákhoz Nagy-Britanniában, előzetes eredmények péntekre várhatók.

A függetlenség napja – ezzel a címmel buzdított az EU-ból való kilépésre a legnagyobb brit bulvárlap, a The Sun, és ugyanerre szólította fel az embereket a Daily Express is. A Daily Mirror viszont a maradás mellett tette le voksát, és azt kérte a szavazóktól, hogy gondoljanak a családjukra, a gyerekekre és nyugdíjukra. Más lapok, köztük a konzervatív The Times szintén az EU-tagság mellett állt ki.

Ahogy az egyesült királyságbeli lapok, úgy a választók is megosztottak abban kérdésben, hogy távozzon-e az ország az uniós közösségből több mint negyvenhárom év után. A két tábor nagyjából ugyanakkora, így a szavazás azon dőlhet el, hogy a bizonytalanokat ki tudja elcsábítani és aktivizálni. Úgy tűnik, hogy ez a maradáspártiaknak sikerült jobban ez elmúlt egy hétben: a legutolsó felmérések szerint ugyanis öt-tíz százalékkal vezetnek a kilépést pártolók előtt.

Az EU-tagság mellett kampányolt a konzervatív miniszterelnök, David Cameron is, aki felesége, Samantha kezét fogva érkezett meg az urnákhoz. Szintén a maradásra biztatta a briteket a Munkáspárt elnöke, Jeremy Corbyn, valamint Nicola Sturgeon, a Skót Függetlenségi Párt vezére is. A skótok egy részét sikerült is meggyőznie.

„Emlékszem, hogy 2014-ben, a skót elszakadásról szóló referendum vitájában sok szó esett az EU-ról, és sok ember azért szavazott az elszakadás ellen, mert nem akarta elveszíteni az uniós állampolgárságot. Ha Nagy-Britannia kilépésével ez megtörténne, az jó néhány dolgot megváltoztatna” – vélekedett egy skót szavazó. A férfi arra utalt, hogy a kilépéssel ismét napirendre kerülhet a skót függetlenség, amelyet tavalyelőtt népszavazáson utasított el Skócia.

A kilépésre ösztönözte a briteket Boris Johnson konzervatív politikus, London volt főpolgármestere, és a távozásra voksolt Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának vezére is. „Egész életemben erre a szavazásra vártam, utoljára tizenegy éves koromban volt referendum erről. Nagyon izgatott vagyok” – közölte Farage.

A maradáspártiak azzal érvelnek, hogy Nagy-Britannia gazdaságilag jobban járna az EU-tagsággal, valamint politikailag is erősebb ország lenne az unión belül. A kilépést támogatók viszont úgy vélik, hogy az ország csak az Európai Unión kívül nyerheti vissza igazi függetlenségét, hiszen a brit törvények hatvan százaléka ma már Brüsszelben készül.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »