A bevándorlóellenes párt is megelőzte Merkeléket

A bevándorlóellenes párt is megelőzte Merkeléket

Németországban a szociáldemokrata párt (SPD) végzett az első helyen, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig a berlini vezetés menekültpolitikáját élesen bíráló Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt mögé szorult a vasárnapi mecklenburg-elő-pomerániai tartományi törvényhozási (Landtag-) választáson a hétfőn hajnalban közölt előzetes hivatalos végeredmény szerint.

1afdval_bÜnnep az AfD-nél

A választási bizottság adatai alapján az újonc AfD-n kívül a tartományi gyűlés valamennyi pártjának támogatottsága csökkent a legutóbbi, 2011-ben tartott választáshoz képest. Az SPD a szavazatok 30,6 százalékát szerezte meg, ami 5 százalékos visszaesés az öt évvel ezelőtti 35,6 százalékhoz viszonyítva. A Mecklenburg-Elő-Pomerániában első alkalommal induló – 2013-ban alapított – AfD 20,8 százalékos eredménnyel jutott be a schwerini Landtagba. A párt így már a 16-ból 9 tartományban rendelkezik helyi törvényhozási képviselettel. Az eredményhez Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője és Heinz-Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke is szinte azonnal gratulált.

A CDU a szavaztok 19 százalékával a harmadik helyen végzett, 4 százalékponttal elmaradva eddigi legrosszabb mecklenburg-elő-pomerániai eredményétől, a 2011-es 23 százaléktól. Angela Merkel pártja eddig soha nem végzett még az AfD mögött tartományi választáson. Mecklenburg-Elő-Pomeránia a pártelnök-kancellár szűkebb politikai hazája; a szövetségi parlamenti (Bundestag-) választáson 1990 óta mind a hét alkalommal a tartomány északi, tengerparti térségében fekvő egyik egyéni választókerületben szerzett mandátumot. A negyedik a Baloldal a szavazatok 13,2 százalékával, ami 5,2 százalékos visszaesés 2011-hez képest.

A bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) és az AfD vezetőinek hétfői nyilatkozatai szerint Merkel és menekültpolitikája a felelős az általa vezetett CDU választási kudarcáért. Alexander Gauland, az AfD alelnöke a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak arra a kérdésre, mit tanulhatnak a vetélytársak a második helyre befutó AfD-től, elmondta: a többi párt megtanulhatná, hogy nem lehet olyan politikát csinálni, amelyet az emberek nagy része ellenez. A CSU egyik tekintélyes vezetője, Markus Söder bajor pénzügyminiszter a Bild című lap hétfői számában idézett nyilatkozatában kiemelte: a mecklenburg-elő-pomerániai választási eredménynek „fel kell ébresztenie” a CDU/CSU pártszövetséget. Nem lehet tovább folytatni azt a politikát, amely „nem vesz tudomást az emberek hangulatáról”, ezért „irányváltás kell Berlinben” – mondta.

Angela Merkel hétfőn úgy vélekedett: a választás eredménye csalódást keltő, és azt üzeni, hogy a CDU-nak vissza kell szereznie a választók bizalmát. Szerinte a CDU és a koalíciós partner szociáldemokraták jó munkát végeztek a tartományban, de nem tudták „learatni munkájuk gyümölcsét”, mert a kampányra „rátelepedett” az országos politika, főleg a menekültkérdés.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »