A BESZÉDES NEVŰ amerikai szövetségi bíró több mint 1400 iraki BŰNÖZŐ kitoloncolását állította le

A michigani Detroitban egy szövetségi bíró hétfőn több mint 1400 iraki „menekült” kitoloncolását állította le. Mark Goldsmith bíró az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniója (ACLU) nevű szervezet kérésének helyt adva hozta meg döntését. Beadványában a civil szervezet azzal érvelt, hogy etnikai és vallási hovatartozásuk miatt – mivel kisebbségiek – ezek az emberek Irakban üldöztetést szenvednének.

A bíró szerint a kitoloncolást felfüggesztő határozat időt ad a letartóztatott és őrizetbe vett „menekülteknek” arra, hogy szövetségi bírósághoz forduljanak az ügyükben. A bíró a 34 oldalas határozatban indoklásként leszögezte: „azokat, akiket súlyos bántalmazás érhet vagy halál fenyegethet, nem vethetik ki ebből az országból anélkül, hogy ne kapjanak lehetőséget bírósági elbírálásra”.

Hírdetés

A döntéssel lényegében több hónapig egyetlen iraki „menekültet” sem toloncolhatnak ki az Egyesült Államokból. Egyelőre nem derült ki, hogy az amerikai kormányzat megfellebbezi-e a Goldsmith bíró döntését.

A letartóztatottaknak már korábban kezükben volt a kitoloncolási végzés. Többüket komoly bűnök terhelnek: gyilkosság, fegyver- és kábítószer-kereskedelem. Begyűjtésükre azt követően került sor, hogy Irak beleegyezett visszafogadásukba.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »