A bennünket mindenért bíráló EU háborús és emberiségellenes bűntetteket finanszíroz

A bennünket mindenért bíráló EU háborús és emberiségellenes bűntetteket finanszíroz

 

Electronic Intifada

Az Európai Unió törvénytelenül pénzel izraeli kínzókat és ennek meg kell állnia, jelentette ki egy 25 tagot számláló élvonalbeli nemzetközi jogi szakértő csoport, kezdődik a cikk (amelyet pride melegen ajánlunk olvasásra az e helyett inkább akár öngyilkosságot is elkövető „Demokratikus Ellenzéknek”).

A szakértők elmondták, hogy a LAW-TRAIN program megsérti az EU szabályokat és a nemzetközi jogot, mert az egyik résztvevő, Izrael közbiztonsági minisztere felelős kínzás, az emberiség ellen elkövetett egyéb bűnök és háborús bűncselekményekért, illetve azokban részt vett.

A LAW-TRAIN 2015 májusában kezdődött azzal a céllal,  hogy az abban résztvevő országok „harmonizálják és egymással megosszák a kihallgatási technikákat”.

Ezt egy Horizon 2020 nevű uniós kutatási programon át pénzelik, és ennek révén az izraeli hadiipar sok millió dollárhoz jutott.

A LAW-TRAIN programban részt vesz az izraeli Bar-Ilan Egyetem, az izraeli közbiztonsági minisztérium, a spanyol Civil Gárda, a román rendőrség. Tanácsadói testületében ott ül Cornelia Geldermans, holland  ügyész.

Hírdetés

Portugália tavaly hagyta ott a programot, mert egyre nőtt az Izraelnak az EU-ban betöltött szerepét ellenzők száma.

Az izraeli kihallgatók által alkalmazott kínzás tény.

Tavaly júniusban az ENSZ kínzás elleni bizottsága bírálta, hogy Izrael kínzást alkalmaz mind a rendőrségen, mind a börtönökben.

Februárban több száz belga egyetemi tanár és művész sürgette kormányát, hogy állítsa le a támogatását a LAW-TRAIN-nek.

Több ország emberjogi szervezete is írt az ügyben az unió vezetőinek.

Az Európai Bizottság az ellenállás növekedésével „független szakértőkből” álló vizsgálatot végzett, amely semmi problémát nem látott a programmal.

Amit a szakértők felháborítónak tartanak.

Amit a szakértők felháborítónak tartanak.

Megosztás:


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »