A belső elhárításnak dolgozott volna a T-Systems, de túl sokat kértek

A belső elhárításnak dolgozott volna a T-Systems, de túl sokat kértek

Jelentős összegű hálózati fejlesztésre készült a kormányhivatalok és rendvédelmi szervek korrupciós ügyeit vizsgáló Nemzeti Védelmi Szolgálat – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

A belső elhárítás tavaly hirdette meg a komplett kapacitásfejlesztési pályázatot, amihez többek között az adatközponti hardverek és szoftverek beszerzése, országos infomatikai hálózati eszközök szállítása és telepítése, privát felhőrendszer-fejlesztés és komplett vírusvédelem is hozzátartott.

A közbeszerzési anyagból ugyanakkor kiderül, hogy a pályázat nyertese „Kollaborációs eszközök konfigurációjára”, vagyis kémprogramok, lehallgatórendszerek telepítésére is megbízást kapott volna.

A tenderen egyetlen érvényes és négy, érvénytelennek minősített ajánlat érkezett: a befutó a Systems Magyarország Zrt. lehetett volna, a közbeszerzés azonban végül az áron bukott el: a Nemzeti Védelmi Szolgálat ugyanis 1,4 milliárd forintban határozta meg a fejlesztésre szánt összeget, és ennél nem is fizetett volna többet érte, míg a T-Systems 1,75 milliárd forintért szállította volna le a kért csomagot.

Hírdetés

A vállalat árajánlata nem számított kiugrónak, hiszen a többi, tenderen induló cég is hasonló összegért végezte volna el a kért fejlesztéseket: még a HUMANsoft Kft. és AXIS Rendszerház Kft közös, 1,63 milliárdos becslése számított a legkedvezőbbnek, de volt, aki közel 2,2 milliárd forintért végezte volna el ugyanazt a munkát.

http://mno.hu/

A tender meghiúsulásáról szóló hirdetményt július 24-én adták fel – ekkor már javában zajlott a T-Systems etikus hackeléssel, rendőrségi akciókkal tarkított  bérletapplikációs botránya. Július 25-én derült ki, hogy a vállalat csak fél napig, alkalmazotti körben tesztelte a BKK mára megbukott online bérlet- és jegyrendszerét.

http://mno.hu/

A T-Sytems vezetősége később bocsánatot kért, amiért feljelentéssel reagáltak arra, hogy egy 18 éves fiú segítő szándékkal feltörte a sérülékeny jegyrendszert  – és azt is megígérték, hogy őszre egy hibamentes, továbbfejlesztett applikációt adnak önköltségen a BKK-nak.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »