A bécsi muszlim fiatalok harmada szimpatizál a szélsőségekkel

A Bécsben, nehéz körülmények között élő fiatal muszlimok harmada – közülük is leginkább a csecsen származásúak – szimpatizál a szélsőséges irányzatokkal – állapította meg egy kutatás.

A Bécsben, nehéz körülmények között élő fiatal muszlimok harmada, főként a csecsen származásúak szimpatizálnak a szélsőséges irányzatokkal – derül ki a bécsi városvezetés által készíttetett felmérésből. A Profil című osztrák gazdasági napilapban megjelent kutatás 2015 elején készült, fél évvel az Európába érkező menekülthullám előtt.

A felmérésben 400 fiatal vett részt, akik 14 és 19 év közöttiek és nehéz életkörülmények között élnek. A megkérdezettek 85 százaléka migráns, 53 százaléka muszlim, többségük fiú volt. A tanulmányt készítők arra hívták fel a figyelmet, hogy mivel hátrányos helyzetben lévő fiatalokról van szó, ezért nem lehet egész Bécsre általánosítani a felmérés eredményét.

A kutatás szerint a megkérdezettek muszlim fiatalok 31 százaléka mérsékelt, 27 százalék pedig a szélsőséges eszméket vall. Ők szimpatizálnak a dzsiháddal, ellenségesek a nyugati világgal szemben és elfogadják az erőszakot.

A radikalizálódás veszélye minden második csecsen és minden negyedik török fiatalt érint, a boszniai vagy afgán származású muszlimokra ez kevésbé jellemző.

A megkérdezett muszlim fiatalok 60 százaléka úgy véli, hogy határozottan felléphetnek, amennyiben vallásukat vagy tisztességüket – akár szóban is – sérelem éri. Tizennégy fiatalból öt jogosnak véli az Iszlám Állam terrorszervezet kegyetlenkedéseit, amely szerintük “nemes” célt szolgál. A megkérdezettek 33 százaléka, míg a muszlim fiatalok fele zsidóellenes nézeteket vall.

Rovatok: KülföldTelepülés: AusztriaCímkék: Ausztria, Bécs, muszlimok, szélsőségesek, külföld, felmérés, közvélemény-kutatásForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »