A „vasgyűjtők” Görögországban is megjelentek

A színesfémtolvajok miatt másolatokra cserélik az athéni köztéri szobrok jelentős részét. Az eredeti alkotásokat biztonságba helyezik – mondta Jorgosz Kaminisz. A főpolgármester szerint a 201 szoborból a tolvajok miatt 49 bronzszobrot kell eltávolítani és másolattal helyettesíteni, mert veszélyes helyen vannak.

Magyar Menedék - Tepe

A múlt hónapban a “színesfémtolvajok” öt 20. századi író, illetve költő bronz mellszobrát lopták el a Városi Kulturális Központ udvaráról, egy márványszobrot pedig megrongáltak a Nemzeti Régészeti Múzeum közelében. Hatvan év alatt Athénban 11 szobrot loptak el tolvajok. További 12 szobrot maguk a hatóságok távolítottak el, hogy biztonságos helyre vigyék őket. A görög főváros köztéri szobrai közül 120 készült bronzból és 81 márványból.

A “sebezhetőnek” talált félszáz szobor egy részét védett helyen, az önkormányzat épületeiben, például a Városi Galériában helyezik el és másolattal helyettesítik eredeti helyén, más részét védett közterületre helyezik át. A “színesfémtolvajok” egyre több csatornafedelet is ellopnak.

A főpolgármester nagyobb rendőri jelenlétet is kért a frekventált belvárosi közterületeken, de még nem kapott kielégítő választ a rendőrségtől.


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »