A bazilita harmadrend búcsúját tartották Máriapócson

A bazilita harmadrend búcsúját tartották Máriapócson

Október 1-jén, az Istenszülő oltalmának ünnepén Máriapócson rendezték meg a görögkatolikus bazilita harmadrend búcsúját.


Az ünnep keretében Ferenc testvér Rakaczky Bazil OSBM atya előtt újította meg fogadalmát.

Az egyes harmadrendi közösségek nagy számban képviseltették magukat, megtöltve a tábori oltár körüli teret. A szentbeszédet Orosz István parókus mondta, melyben Máriát mint Jákob létráját mutatta be, amely összeköti a mennyet és a földet. 


Amint kifejtette, Mária közvetít a felénk forduló Isten és az Ő akaratát kereső ember között, ahogyan a csak önmagarára figyelő ember számára is közbenjáró. Sokan nehezen fogadják el az egyházat, de ránk, az Istent kereső emberekre szüksége van a világnak, mert közösségként tudjuk, kik vagyunk, tisztában vagyunk felelősségünkkel – hangsúlyozta. Hozzátette: Máriapócs az Isten háza, a menny kapuja, ahol mindnyájan az Istenszülő leple alatt, az ő oltalmában vagyunk. 

A bazilita harmadrend immár negyed évszázados múltjával bizonyítja, hogy szükség van egyházunkban erre a jámbor, egymást békésen elviselő, keresztény józanságban élő csoportosulásra. Arra a közösségre, amely igyekszik Szent Bazil módján szemlélni a világot, és törekszik az ő szellemében reflektálni a körülöttünk és bennünk zajló történésekre, melynek célja, hogy felismerjük és megismerjük Istent a világban. Szent Bazil atyánk tanítása szerint a szerzetesnek, így nekünk harmadrendi testvéreknek is a helyes élet bajnokaivá kell lennünk – fogalmazott Orosz István szentbeszédében.

Forrás: Lukács Miklós/Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »